От 20 юни, пристигащите у нас от Кралство Белгия не

...
От 20 юни, пристигащите у нас от Кралство Белгия не
Коментари Харесай

Стокообменът с Белгия гони два милиарда евро

От 20 юни, идващите у нас от Кралство Белгия не подлежат на 14-дневна карантина. Директорите на районните здравни инспекции би трябвало да анулират карантината на лицата, пристигнали у нас от тази страна, в интервала от 9 до 19 юни.

Това може да се преглежда като добра вест за туризма и бизнеса.

През последните три години по над 100 000 белгийци са посещавали България. А и очевидно има интерес, тъй като численост им пораства. Миналата година тук са били 122 616 туристи от тази страна, което е растеж от 4.3% по отношение на 2018-а. Белгия се подрежда на 11-то място в Европейски Съюз по този индикатор. През същия интервал общо 107 810 българи са посетили Кралството, което също е покачване - от 1.9%, по отношение на 2018-а. Белгия е на 13-то място като желана дестинация от българските туристи.

Трябва да отбележим и това, че Кралство Белгия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. Още през 2011 година двустранният стокообмен надвиши границата от един милиард евро. А другата добра вест е, че комерсиалното салдо е позитивно за нашата страна.

През предходната година износът за Белгия възлиза на 850.2 млн. евро, като е намалял с 13.4% спрямо 2018-а. А това значи, че Кралството има 2.8% дял в общия ни износ и седмо място в българския експорт. Вносът от Белгия е на стойност 642 млн. евро и пораства с 0.6% на годишна база. На Кралството се пада 1.9% дял от общия внос и 16-то място във вноса ни. Салдото е позитивно и възлиза на 208.2 млн. евро.

Стокообменът е на стойност 1.49 милиарда евро и бележи спад с 7.9% по отношение на 2018-а.

Водещо място в износа заема нерафинираната мед; аноди от мед за електролитното пречистване с дял от 43.39 на 100. Изнасяме също по този начин мотоциклети (включително веломоторите) и колела със помощен мотор, със или без кош; кошове, семена от репица или рапида, даже натрошени, чорапогащи, чорапи, дълги, три четвърти и къси и други сходни продукти, пътнически коли и други автомобилни транспортни средства, сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн и други.

Водещи артикули във вноса от Белгия са трактори (8.64%), биодизел и смеси от биодизел, които не съдържат нефтени масла, машини и устройства за събиране на реколтата, човешка и животинска кръв, приготвени за лечебни цели, ускорители на реакции и катализатори, месо от животни от рода на свинете, интегрални схеми и електронни микрокомплекти и други.

До края на предходната година директните задгранични вложения на Белгия у нас възлизат на 1.53 милиарда евро. Само през 2019 година в България влезнали 17 млн. евро. Редица огромни белгийски компании имат бизнес у нас. Не може да не споменем компанията Solvay, която е притежател на "Соди Девня ", "ТЕЦ " ЕАД - Девня, "Геосол " ЕАД - Провадия; "Завод за рандеман на варовик " ЕАД в с. Чернево. Група Solvay участва в България от 1997 година. А "Солвей Соди " е най-големият содов цех в България и Европа за синтетично произвеждане на калцинирана сода и най-големият европейски цех на Solvay с номинален потенциал от 1,5 милиона тона годишно.

Кралство Белгия разполага с дейно настоящи механизми за обезпечаване на експортните заеми и вложения в България.

А да не забравяме, че от 15 юни Белгия отвори границите си за европейски жители. В тази връзка се усилват и опциите за нови партньорства. Българската търговско-промишлена палата предлага присъединяване в програмата "Еразъм за млади бизнесмени " - трансгранична стратегия за продан, която дава на нови или бъдещи бизнесмени опцията да се учат от опитни бизнесмени /домакини/, които ръководят дребни предприятия в други участващи в програмата страни. Предложения за продан на опит с бизнесмени - домакини от Белгия и Люксембург има в няколко сфери: архитектура, IT решения за футболната промишленост, биоинформатика, човешки запаси, здравна техника и решения, произвеждане на козметични артикули, обучение и младежка претовареност и водачество и резистентност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР