От 20 май всяка произведена или внесена у нас кутия

...
От 20 май всяка произведена или внесена у нас кутия
Коментари Харесай

Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код

От 20 май всяка създадена или импортирана у нас кутия цигари би трябвало да бъде маркирана с неповторим код, който разкрива пътя й от машината до продажбата в търговския обект. Кодът съставлява композиция от знаци, указващи кой е производителят, къде тъкмо са пакетирани, кой е вносителят, кои са дистрибуторите, в кои хранилища е съхранявана стоката и кой я предлага на крайните консуматори.

Изискването важи и за цигарите, създадени отвън Европейски Съюз, които се продават на територията на съюза. То бе въведено с еврорегламент, чиято цел е да се ограничи контрабандата и продажбата на безакцизни тютюневи произведения. Цигарите, които към 20 май към този момент са били произведени или импортирани на територията на Европейски Съюз, ще може да се продават без кодиране до 20 май следващата година.
15 000 производители, вносители, дистрибутори и търговци на цигарени произведения на едро са създали първата стъпка - записали са се и са получили неповторим код.  Отделно с " персонален номер " са се снабдили и 22 000 търговски обекти у нас, заяви за в. " Сега " шефът на печатницата на Българска народна банка Красимир Михов.

Печатницата е избрана за издател на неповторимите номера за следене на цигарените произведения в България. По данни на Агенция " Митници " компаниите, получили идентификатори, съвсем се приближава до компании с дейни разрешителни за търговия с тютюневи произведения. 
Печатницата на Българска народна банка приема по електронен път поръчки на търговците още от средата на април, с цел да избегне опашките и претоварването на системата при старта й на 20 май, изясни Михов. Все още нито един производител не е поръчал от печатницата на Българска народна банка специфични кодове за ново произвеждане цигари. В момента се обработват поръчки за регистрация на 15 машини за тютюневи произведения, предопределени за продажба на българския пазар, като те са както и на български, и на чужди производители.
Междувременно през последните седмица-две се следи повишаване на тютюневите произведения. Цената на всеобщите марки се е покачила с към 20 стотинки. Възможно е това да се дължи и на инвестициите, които производителите би трябвало да създадат поради новото евроизискване.  

Всички декларирани и издадени идентификационни кодове се предават в особено вместилище за целия Европейския съюз. От него способените органи ще получават информация за всяка кодирана партида цигари, която се появи на територията на съюза. Засега само Естония и Румъния още не са избрали издател на цигарените кодове. Еврокомисията позволи краткотрайно компаниите, които създават и търгуват на тяхна територия, да използват издатели в други страни членки.

 

БАНДЕРОЛИ
От 20 май се въвежда и нов тип на цигарените бандероли.  Лепенките са по-малки и цената към този момент няма да е изписана върху тях, а на дъното на кутията. Целта е бандеролът да не пречи да се виждат текстовете и картинките по опаковката, които предизвестяват пушачите за следствията от нездравословния им табиет. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР