От 20 май в целия Европейски съюз влезе в сила

...
От 20 май в целия Европейски съюз влезе в сила
Коментари Харесай

В ЕС влиза в сила система за проследяване движението на цигари и тютюн за пушене

От 20 май в целия Европейски съюз влезе в действие новата система за наблюдаване и следене придвижването на цигари и тютюн за пушене от производството до търговеца на дребно. Всяка потребителска опаковка, създадена или импортирана в България след тази дата, ще бъде маркирана с неповторим код.

Уникалните номера ще се отпечатват върху потребителската опаковка (кутията) на тютюневите произведения. Те се маркират върху опаковките по този начин, че да не могат да бъдат отстранени, да са незаличими и по никакъв метод да не се скриват или прекъсват.

Цигарите и тютюнът за ръчно стесняване на цигари, които са създадени в Съюза или са импортирани в Съюза преди 20 май 2019 година и не са маркирани с неповторим индентификатор на ниво потребителска опаковка, могат да останат в свободно обращение до 20 май 2020 година

Системата изисква всички търговци на едро и на дребно да се записват, с цел да получат кодове за комерсиалното си сдружение, както и за всеки собствен магазин или склад.

Според Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения, издател на неповторими идентификатори е " Печатницата на Българска национална банка " АД (ПБНБ АД). Регистрацията на търговците ще се прави единствено по електронен път, а началото бе обещано на 15 април, тази година.

За задачата, всеки търговец би трябвало да подаде онлайн заявление на интернет страницата www.bgtpd.com (която се поддържа от ПБНБ АД), с цел да получи по един идентификационен код за стопански оператор и за обектите, които той ръководи.

Системата, създадена от ПБНБ АД, дава опция за регистрация само с електронен автограф с оглед сигурност на идентификацията при засвидетелствуване и осъществяване на електронни услуги. Лицата, които подлежат на регистрация могат да го създадат с електронен автограф, публикуван на търговеца, или посредством упълномощаване на разположение, което разполага с електронен автограф. Регистрацията на търговците на едро и дребно е безвъзмездна.

След като извършат регистрация в системата, от търговците на дребно не се изисква да подават информация към нея, само че при доставка обектите им ще бъдат отбелязвани от търговеца на едро.

Към 20 май 2019 година са регистрирани над 22 000 обекта за търговия на едро и дребно (на над 14 000 стопански оператора). Системата остава отворена за регистрацията и след 20 май, като в системата ще се записват и всички нови обекти, които занапред ще стартират търговия с тютюневи произведения.

Агенция " Митници ", като народен способен орган, има достъп до системата за следене и опция да разпознава цялата информация, закодирана в кодовете на неповторимите идентификатори. Също по този начин митническите органи ще могат да преглеждат съхраняваните данни и да вършат информации.

Агенция " Митници " има достъп и до регистъра на всички стопански оператори и на оператори на първите търговски обекти за продажба на дребно, които вземат участие в търговията с тютюневи произведения, както и на обектите и машините, употребявани от тях за произвеждане, предпазване и обработка на продуктите им. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР