От 20 май български граждани свободно ще могат да се

...
От 20 май български граждани свободно ще могат да се
Коментари Харесай

МВнР: Без карантина за българите, които искат да се лекуват в Турция

От 20 май български жители свободно ще могат да се лекуват в Турция без да бъдат сложени под 14-дневна карантина. Те ще имат право на до двама придружители при пътешестване до южната ни съседка.
Това излиза наяве от известие на Министерството на външните работи.

“При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се правят PCR проби за COVID-19 против възнаграждение или ще се вземат проби за PCR тест”, се споделя още в известието.

Решението е взето от страна турското Министерство на външните работи. Отпада нуждата от самостоятелно искане за позволение по дипломатически път за всеки един случай на лекуване в Турция.

Пациенти в Турция ще бъдат одобрявани в региона на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, здравната онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лекуване, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа. По суша те ще могат да влизат през България от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан-Андреево-Капъкуле “ и през Грузия - през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Сарп “.

Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат одобрявани, би трябвало да имат публикуван от турското здравно министерство интернационален лиценз за позволение за здравен туризъм, да бъдат оборудвани с компютърна томография и магнитен резонанс.

В лиценза и документа за активност би трябвало да попадат следните специалности: гръдни болести, вътрешни заболявания, детско здраве и детски заболявания, инфекциозни заболявания и клинична микробиология. Лечебните заведения би трябвало да имат поделение за реанимация за възрастни трета фаза. За пациентите, идващи от чужбина по линия на интернационалния здравен туризъм, в болничното заведение би трябвало да има обособено помещение на обособен етаж или кулоар, тъй че да няма контакт с други пациенти или съпътстващи лица.

Пациентите, които ще бъдат одобрявани, ще бъдат регистрирани в системата за следене на пациенти на компанията „ Международни здравни услуги “ към турското здравно министерство (USHAŞ) и след авансово утвърждение ще бъдат изпращани писмени позволения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за авансово утвърждение, ще бъдат оповестени от USHAŞ.

Облекченията за приемане на жители за лекуване в Турция с изключение на за български жители, важат и за жители на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР