От 20 години той осмива украинската политика. Встъпилият днес в

...
От 20 години той осмива украинската политика. Встъпилият днес в
Коментари Харесай

След 20 г. осмиване на политиката Зеленски се изправя пред Путин и МВФ

От 20 години той осмива украинската политика. Встъпилият през днешния ден в длъжността президент на Украйна Володимир Зеленски ще се сблъска с три доста съществени провокации и страховити събеседници като Владимир Путин, Международния валутен фонд и бунтовно настроената политическа класа.

Един навлязъл в невъзможност спор

По време на предизборната акция главният конкурент на Зеленски, досегашният президент на Украйна Петро Порошенко, не спря да акцентира какъв брой е рисково за президент да бъде определен един дилетант в политиката в подтекста на война и на сериозна рецесия с Русия.

Володимир Зеленски наследява един спор, който аргументи гибелта на близо 13 хиляди души за пет години и който лишава Украйна от контрола върху въглищния и промишлен басейн на Донбас и върху част от границата й с Русия.

Киев и Западът упрекват Москва, че оказва военна поддръжка на проруските сепаратисти, контролиращи тези територии. Руските управляващи отхвърлят това макар констатациите на няколко медии, измежду които и Франс прес.
Минските съглашения от началото на 2015 година, подписани под егидата на Париж, Берлин и Москва, разрешиха намаляването на интензитета на сраженията, само че не сложиха завършек на спора и не доведоха до политическо решение.

Макар да показва готовността си да договаря с Владимир Путин, Зеленски е хладнокръвен: тези територии би трябвало да се завърнат напълно под контрола на Украйна, без да получават специфичен статут, както и анексираният от Русия през 2014 година полуостров Крим.
Три дни след изборната победа на Зеленски Кремъл улесни режима за даване на съветско поданство на жителите на следените от сепаратистите украински територии, една самодейност, обсъждана от мнозина като тестване за новия президент.

Враждебен парламент и олигархия

Макар да съобщи, че желае да модернизира властта с въвеждане на процедура за импийчмънт, с пренасяне на президентството в постройка вид " намерено пространство " и с пътувания с постоянни полети вместо с президентския аероплан, Володимир Зеленски не разполага с болшинство в Народното събрание, с цел да образува държавно управление или да прокара каквито и да било промени.

Дори датата на встъпването му в служба предизвика напрежение сред екипа му и депутатите, като народните представители обявиха, че той се държи недодялано и че не комуникира непосредствено с тях. Депутатът Сергий Висоцки упрекна Зеленски, че се държи като " дете, което желае всичко да се случва, както то пожелае ".
Зеленски към този момент бе заплашил, че ще разпусне Върховната рада (парламента), без да чака парламентарните избори, планувани в края на октомври, с цел да може да се възползва от импулса на изборния си успех, само че депутатите наподобяват решени да му попречат. В словото си при встъпването си в служба през днешния ден той разгласи, че разпуска Народното събрание и привиква предварителни избори.

Наред с политическата класа, настроена бунтовно против президент, заречен " да разбие системата ", Зеленски ще би трябвало да преценява дейностите си с упоритостите на олигарсите, които желаят да упражняват доста въздействие върху украинския политически живот и националната стопанска система.

Няколко дни преди встъпването на Зеленски в служба един от олигарсите, Игор Коломойски, се завърна в Украйна, съгласно украинските медии, след две години на изгнаничество поради мощно конфликтните му връзки с досегашната власт. Действията на Коломойски ще бъдат следени извънредно деликатно, защото той бе упрекнат, че подмолно е дирижирал акцията на Володимир Зеленски.

Спешни дейности във финансовата област

Намиращата се на ръба на финансовата бездна Украйна се възползва през 2014 година от западен проект за помощ, ръководен от Международния валутен фонд. Кредитът обаче бе отпускан на дребни траншове поради компликациите с приемането на някои ограничения за строги икономии и битка с корупцията, изисквани в подмяна.

Очакваният до два месеца идващ транш (1.3 милиарда долара) остава нерешителен, което слага финансите на Украйна в тежко състояние. Освен това Украйна ще би трябвало да изплати милиарди долари държавен дълг.

Мисия на Международния валутен фонд идва на следващия ден в Киев. Остава да забележим дали новият президент ще се опита да убеди украинците, които гласоподаваха всеобщо за него с вярата за възстановяване на изискванията на живот, че би трябвало да се съгласят с ограниченията за строги икономии в една страна, която е измежду най-бедните в Европа и трудно се възвръща след стопански колапс през 2014-2015 година

На скорошна среща с банкери Зеленски съобщи, че " би трябвало да бъде реализиран компромис с Международния валутен фонд ", съобщи източник, представен от организация " Интерфакс " - Украйна. Зеленски също така показва твърда позиция по въпроса с корупцията - едно от главните условия на Запада, който не скри разочарованието си през последните години от неналичието на прогрес в битката против тази злина./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР