От 20 години насам местата за лежащно болни в психиатричните

...
От 20 години насам местата за лежащно болни в психиатричните
Коментари Харесай

Местата в психиатриите намаляват прогресивно

От 20 години насам местата за лежащно заболели в психиатричните лечебни заведения непрестанно понижават. През този интервал са съкратени 140 такива кревати - поради липса на средства и липса на готови медицински фрагменти. С 40 кревати по-малко е заведението в Карлуково.
В многопрофилните лечебни заведения даже са закрити цели отделения. Такъв да вземем за пример е казусът във Враца. В същото време към този момент станаха традиция случаите с психологично заболели, пуснати на независимост и без контрол, разяснява в. " Монитор ".
Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 кревати, само че действително единствено малко повече от половината са за осъществяване на повсеместен курс на лекуване 2383 от местата са в профилираните психиатрични лечебни заведения, които са общо 12 на брой. Цялостен курс на лекуване на хартия може да се организира и в някоя от петте клиники към университетските лечебни заведения, само че с две уловки. Първо – местата и в тях са доста малко – едвам 519. И второ – във въпросните клиники неведнъж се практикува и стационарно лекуване – т.е. единствено се гледа дали болните си пият медикаментите и какво е общото им положение. Същото е ситуацията и в 17-те психиатрични отделения към многопрофилните лечебници. Те разполагат с 430 кревати. Единствено и единствено дневен стационар пък оферират 12-те центъра за психологично здраве, които разполагат с общо 1585 места. В техния случай обаче болните действително се следят единствено денем, а до хоспитализация се стига единствено в изключителни случаи и за няколко дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР