От 20 до 23 август 2019 г. в гр. Елена

...
От 20 до 23 август 2019 г. в гр. Елена
Коментари Харесай

Трансграничен пленер по живопис привлича художници в град Елена

От 20 до 23 август 2019 година в гр. Елена ще се организира пленер по живопис , проведен от общините Елена и Меджидия – сътрудници в трансграничния план „ Култура във вечността “ . Целта на пленера е да насърчи взаимното развиване на културата посредством изобразителното изкуство и преместването й към бъдещите генерации.
В програмата на пленера е планувано професионални художници да показват на участниците от двете страни - Румъния и България най-хубавите техники за изобразяване, и да им бъде предоставена опция за придобиване на най-хубавите практики в живописта, като рисуват навън и на закрито. За креативното ентусиазъм на участниците ще бъде проведена обиколка измежду природата на Еленския Балкан.

Картините от пленера ще бъдат показани в галерия и след това дарени на община Елена. Те ще станат част от фонда на новата художествена изложба , която ще се обитава във възобновеното по плана изгоряло учебно заведение в центъра на града.
По този мотив община Елена насочва покана към експерти или фенове художници за присъединяване в пленера. Заявяване на интерес и записване с показване на портфолио може да извършите до 15.08.2019 година при Светослав Петров, началник на плана, на телефон 0879 626 251 или на email: [email protected]. Разходите за храна, както и всички материали за изобразяване, се поемат от уредниците в границите на плана. Заявките за присъединяване ще бъдат прегледани от модераторите на пленера.

Проектът ROBG-423 “Култура във вечността ” с акроним „ CULET “ е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством програмата за трансгранично съдействие „ Interreg V-A Румъния – България “ 2014 - 2020 година Бюджетът на плана е на обща стойност 1 411 373.15 евро, от които 1 199 667.16 от ЕФРР, а останалите средства са от Държавните бюджети на България и Румъния и лични средства на общините-партньори. Водещ бенефициент е община Елена, а бенефициент 2 е община Меджидия. Общата цел на плана е да запази, разпространява и развие културата на общините-партньори и сполучливо да я съобщи на бъдещите генерации. Дейностите за постигането на тази цел са: образуване на пленери за изобразяване в Елена и Меджидия; образуване на работни срещи и фестивал на културата в Меджидия; създаване на обща тактика за валоризиране на културното завещание и поощряване на културния туризъм; разработване на взаимни туристически пакети. Очакваните резултати от плана са осем интегрирани туристически артикули и обща тактика за валоризиране на културното и естествено завещание и поощряване за устойчивия туризъм, които да доведат до увеличение на нощувките за туризъм в трансграничния район (най-малко с 500 туристически нощувки). Продължителността на плана е 36 месеца, с интервал на осъществяване от 13.09.2018 година до 12.09.2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР