От 20 август в 4 демонстрационни центъра в София, Пловдив,

...
От 20 август в 4 демонстрационни центъра в София, Пловдив,
Коментари Харесай

АПИ прие символичния ключ на електронната система за събиране на пътни такси

От 20 август в 4 демонстрационни центъра в София, Пловдив, Русе и Варна превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти

Председателят на организация „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски одобри символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на плана за планиране, създаване и въвеждане на системата „ Капш Трафик Солюшънс “ ДЗЗД.

От през днешния ден АПИ посредством Националното тол ръководство ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а освен за електронните винетки, както беше досега.

В постройката на Научно-техническо управление Георги Терзийски и изпълнителният шеф на „ Капш Трафик Солюшънс “ ДЗЗД Михаел Вебер размениха приемо-предавателните протоколи, с което страната приема тол системата, включително 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. За останалите 95 съществуващи контролни точки, на които са инсталирани трафик камерите на АПИ, следва преоборудване с лазерни скенери и камери. Срокът по контракта с изпълнителя е до февруари 2020 година

От идната седмица – 20 август, ще стартират работа 4 демонстрационни центъра на Научно-техническо управление, в които превозвачи и всички заинтригувани от тол системата ще могат да тестват издаването на маршрутни карти - така наречен ръчно тол обявление, заяви пред медии проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ с сектор въвеждане на тол системата. Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14 до 18 часа. В тях ще може да се тества пазаруването на маршрутна карта от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише. С тези проби стартира техническата употреба на тол системата като в нея поетапно ще бъдат включвани обособени съставни елементи. След като тя завърши сполучливо, до няколко месеца, само че не по-късно от 1 март 2020 година, ще стартира и комерсиалната й употреба, при която тежкотоварните коли ще преминат от винетки към тол такси.

В момента електронната система работи в три среди – тестова, среда за разработка и среда за комерсиално опериране, изясни проф. Асенов. От през днешния ден системата минава от тестови режим в среда за създаване, с тестови обсег от към 6 000 км пътища и тестови цени, обсъждани на последното съвещание на Обществения съвет към министъра на районното развиване и благоустройството. Целта е да могат да се осъществят изпитванията на системата дружно с превозвачите. Председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Васил Пиронков удостовери готовността на транспортния отрасъл да взе участие в тестванията на тол системата. Това е тест, който ще ни даде изясненост за три неща – с какъв брой ще се оскъпи транспортната услуга, дали това ще повлияе на цената на транспортираните артикули и надлежно какви доходи ще постъпят в страната, с цел да има финансиране за пътната инфраструктура, уточни той.

След старта на комерсиалната употреба на тол системата при пазаруването на маршрутна карта ползвателят на републиканската пътна мрежа ще би трябвало да зададе първична и последна точка на своя маршрут. Системата ще му предложи къс или по-дълъг път. След като уточни избор, ще би трябвало да зададе и междинни точки, през които ще мине – минимум две и най-вече четири междинни точки, или общо най-вече 6 точки. Системата автоматизирано ще пресметна дължимата сума и ще попита клиента за удостоверение на въведените параметри – на маршрута и на транспортното средство (категория, емисионен клас, брой оси). Маршрутните карти ще са с годност 24 часа и записаните консуматори ще могат да си ги купят до 7 дни авансово, а нерегистрираните консуматори – до 24 часа преди началото валидността й.

Освен пазаруването на маршрутна карта на конференцията беше демонстрирана и работата на стационарните контролни точки. Т.нар. портални рамки са оборудвани с 3D лазерни скенери, с разнообразни типове камери за всяка от лентите за придвижване, както и с камера за преглед. Когато пътно транспортно средство доближава портална рамка се включва лазерният скенер, който задейства цялата рамка, камери и така нататък Правят се две фотоси – една на предната регистрационна табела и една от камерата за преглед, след отминаването на транспортното средство се прави фотография на задната регистрационна табела. Следва автоматизирана инспекция от системата на двете фотоси за съвпадане на регистрационните табели. При 100% съвпадане информацията се изпраща към центъра за данни в Научно-техническо управление, само че единствено в случай че транспортното средство е извършител, а информацията за изрядните ползватели на пътя автоматизирано се изтрива, с цел да не се натоварва системата ненужно.
При по-малко от 95% съвпадане, информацията от стационарните контролни точки се насочва към центъра за верификация на нарушаванията в Научно-техническо управление и се ревизира още веднъж. Може да се изиска от системата спомагателна фотография от камерите за преглед, която още веднъж се удостоверява от супервайзър. Едва тогава нарушаването се обработва и се подава към инспекторите на Научно-техническо управление на пътя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР