От 2 юни Левски има нов собственик - легендата на

...
От 2 юни Левски има нов собственик - легендата на
Коментари Харесай

Само Чорни е плащал за акциите на Левски

От 2 юни Левски има нов притежател - легендата на клуба Наско Сираков. Той е собственик на 86,6 % от общо 30 669 974 акции, които са с номинал 1 лев. Ценните бумаги обаче бяха добити безплатно от голмайстор №1 в историята на сините. Така, както се случва непроменяемо в последните 20 години...

През 1997-а футболните клубове у нас последователно стартират да стават акционерни сдружения, написа " Тема спорт ". Тогава отпред на Левски е Томас Лафчис, който естествено придобива и лъвския къс - взима 40% от дяловете (впоследствие ги увеличава). За тях внася в клубната каса 20 хиляди немски марки. Останалите се поставят на по-дребни акционери, на почитатели, има и квота за предстоящ огромен рекламодател.
 Снимка 482477
Източник:

В тези години финансовото положение на сините е разтърсено. Но през лятото на 1998 година се намира великодушен спонсор - телекомуникационната компания " Мобилтел ". Тя е представлявана от Владимир Грашнов, зад който стоят милиардите долари на руснака от еврейски генезис Майкъл Чорни. Фирмата получава 20% от акциите на клуба, а против това за 5 години би трябвало да налее 1,5 милиона $... Година по-късно пластовете в клуба стартират да се разместват. През август 1999-а Грашнов става ръководител на борда на шефовете на сините. Причината - единствено за година той и шефът му Чорни дават близо 2 милиона $, т.е., повече от сумата, която по контракт би трябвало да преведат на Левски за 5 сезона. Тогава за изпълнителни шефове са назначени Наско Сираков и Константин Баждеков, мениджърски пост получава Николай Илиев, само че контролният пакет акции остава в Томас Лафчис. " Мобилтел " също е разширил каузи си - към 20-те %, получени за спонсорство, са изкупени още 10% от фенската квота. Твърди се, че преди сбирката Лафчис е отказал 5 милиона марки от дяловете си, 40% от които към този момент е приписал на името на сина си Константин.

В последна сметка до края на годината Томас се отдръпва, а съгласно изказванията от оня интервал получава сред 3,5 и 5 милиона от немската валута, платени му от Майкъл Чорни за общо 45,9 от дяловете на Левски. От тогава насам - към този момент 20 години, мажоритарният пакет акции на клуба минава от едни ръце в други, без някой да заплати и стотинка за тях - знак, че нещата са подмолни и преплитат в себе си много политически и стопански ползи.
 Левски загуби още един главен състезател за конфликта на
Левски загуби още един главен състезател за конфликта на " Лаута "

Деян Лозев ще виси до последно

След отдръпването на Лафчис отпред на сините продължава да е Владимир Грашнов - президент е на Левски и на телекомуникационната компания. След гибелта му на 9 октомври 2001 година на сцената излиза същинският притежател Майкъл Чорни, чийто пари харчат на " Герена ". Той обаче е изпъден от България още през 2000 година от службите ни, които го афишират за " опасност за националната сигурност " и му дават 10-годишна възбрана да посещава страната ни. През 2004-а на Чорни е издадена втора сходна заповед от управляващите ни и той стопира издръжката, като желае акциите да бъдат дадени на тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. Тази пролет се разигра сходен сюжет с премиера Бойко Борисов, както и контролиращия клуба Васил Божков - той също е отвън страната, търсен е...

На 2 юни 2020 година скъпите бумаги бяха в ръцете на Наско Сираков. Този, който като състезател на Левски вкара 165 гола в елита, завоюва 5 трофеи, 4 купи и 3 купи на Съветската войска като вторичен шампионат, а като началник (от 1999 година до април 2003 година и от април 2004 година до май 2008 година е изпълнителен шеф, а от юни до октомври 2013 е състезателен директор) подвигна още 5 трофеи, 5 купи и 2 Суперкупи. Вълка дава обещание нов модел на ръководство, следва да забележим дали ще е сполучлив.
 Снимка 482472
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР