От 2 септември впечатляваща рисунка - графит посреща посетителите на

...
От 2 септември впечатляваща рисунка - графит посреща посетителите на
Коментари Харесай

Колоритен графит кани гости в римската крепост в Русе

От 2 септември впечатляваща рисунка - графит посреща посетителите на Римска цитадела „ Сексагинта Приста “ в Русе. Тя се намира на лявата страна на входа на музейния обект откъм улица „ Цар Калоян “ 2, ситуирана е на стената на прилежаща на музея постройка, чиито притежатели утвърдиха начинанието.
Графитът съставлява цветна комбинация, обвързвана с античния интервал на град Русе и река Дунав, като северна граница на Римската империя. Представени са изображения на римски кораби и победоносен марш на завръщащата се в своя лагер Втора Матиакоска кохорта, лагерувала в Сексагинта Приста през II век. Показана е и триумфална арка – стилизиран облик на архитектурните монументи от този вид в Древен Рим, които били издигани над основни пътища и ознаменували военните триумфи в империята.
Колоритният графит е дело на младата русенска художничка Ина Валентинова. Тя е изучавала изящни изкуства в Академия „ Минерва “ в Грьонинген, Холандия, графика и живопис в Академия за изящни изкуства във Вроцлав, Полша и компетентност „ Текстил “ в Национална художествена академия, София.
Графитът е изработен по поръчка на РИМ - Русе. Идеята е по този начин да се облагороди регионът към музейния обект и да се насочи вниманието на преминаващите към местоположението на крепостта от римско време. Това е международна процедура музеите да употребяват ексцентрични форми и решения за привличане на гости. Целта е провокиране на дълготраен интерес у аудиториите към локалното завещание и история. По този метод експозициите стават елементарно налични и разбираеми за публиките и се трансформират в платформи за шерване на познания, прекарвания, провокиране на разговор и противоположна връзка с посетителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР