От 2 август община Банско има собствена фирма за топлоснабдяване.

...
От 2 август община Банско има собствена фирма за топлоснабдяване.
Коментари Харесай

Банско нае отоплителната централа за 1 лев на месец

От 2 август община Банско има лична компания за топлоснабдяване. Тя беше учредена след извършеното през юли месец изключително съвещание, когато стана ясно, че частното сдружение, притежател на централата, се отхвърля от нея.
За шеф на новосъздадената общинска компания " Топлоснабдяване Банско " е назначен Димитър Мунин, а топлоцентралата е наета за 1 лев на месец. Срокът на наема е за една година, през която локалната администрация ще търси метод да я придобие.
През 2006 година Банско става един от дребното градове в България с екологична централа за произвеждане на топлинна сила от биомаса. Инвестицията, направена от компания “Бул еко енергия” ООД, се оказва губеща, макар поддръжката на Община Банско посредством включването на публичните здания като клиенти на топлоцентралата. Тя има 15-годишен лиценз за произвеждане и транспорт на топлинна сила в Банско. Има построен 5,5 км топлопровод. Постепенно обаче бизнесът стартира да потъва и притежател става банка. През 2013 година инсталацията отива от УниКредит Булбанк при " Тевно " ООД по реда на Закона за особените залози.
При прекратяването на лицензията преди 5 година в отчет на КЕВР е записано, че в отоплителната централа са конфигурирани два водогрейни котли, изгарящи дървесни боклуци, произвеждане на компания POLYTECHNIK-Австрия, с номинална топлинна мощ по 5 MW. Максималната температура на водата на изхода е 110°С и номинално КПД - 86%. Изградени са всички спомагателни уреди и стопанства към централата.
През юни месец т. година общината получава писмо от сегашния притежател на топлоцентралата „ Тевно” ЕООД, че ще прекратят активността си в най-кратки периоди. Активите на сдружението са благосъстоятелност на банката. Оператор на централата е „ Веолия Енерджи България “ ЕАД и банката заплаща 40 000 лева на месец на този оператор.
„ През този интервал търсихме вложители, които да вземат централата. Имаше двама претенденти, които се отхвърлиха в последния миг. След договаряния с банката, която сега е притежател на активите (така да се каже), посредством това сдружение „ Тевно”, след съществени диалози, цената, която ни предложиха преди месец, е 600 000 лева за техния парцел и всичките уреди. Накрая успяхме да договорим да стане нула лв.. Т.е. банката взеха решение, че ще трансферират на общината цялата топлоцентрала безплатно “, сочи кметът Георги Икономов пред Общинския съвет.
За бъдещата договорка локалната администрация има два разновидността. Първият - да изкупи дяловете на „ Тевно” ЕООД, само че в салдото си сдружението има заем от 7 500 000 лева, който преди време банката е дала на „ Бул Еко Енергия” за създаване на тази централа. Освен това има и насъбрани загуби на стойност 2,5 млн. лева При всички положения придобиването на дяловете довежда до разход не по-малък от 4,5 млн. лева за общината. Вторият вид е подаяние на дълготрайните активи, само че се оказва, че за тях „ Тевно” е употребявал данъчен заем, което значи, че общината би трябвало да заплати Данък добавена стойност към 500 000 лева
„ И до момента в който измислим кой вид и по какъв начин тъкмо да действаме, се спряхме на разновидността в този момент да вземем топлоцентралата чартърен, със алегоричен наем за период от една година. През тази една година да се търсят разновидности. Като желая да кажа, че не търсим единствено разновидности по какъв начин да се придобие централата, а съм направил питане към „ Овергаз” за проучване и даване на оферта за газифициране на всички общински обекти и от там насетне да ни дадат цени за месечни и годишни експлоатационни разноски “, изяснява Икономов.
Решението си локалният парламент е трябвало да вземе безусловно от през днешния ден за на следващия ден, тъй като в уведомлението на „ Тевно “ се споделя, че от 18 юли се постанова да прекратят ръководството на централата. В същото време Банско няма друга опция за отопление през зимата и би трябвало по най-бързия метод да я вземе, да достави чипс, да стартира да го суши, с цел да е подготвен, когато застуди.
Досегашният шеф на централата изискал да получава 3000 лв. заплата. Това е причина общината да не го остави на работа. Назначеният в общинското сдружение началник е с 1600 лв. месечно заплащане.
„ Второто, поради което ми се желае да е локален човек: четири години ръководят тази централа, не са създали нито една стъпка, никакви старания да причислят нов клиент. Единствените клиенти са присъединени по самодейност на самите тях или на общината. Просто те са едни пасивни реализатори “, отбелязва Икономов.
Новото общинско сдружение е с 200 000 лева капитал. Според разбора на кмета годишните разноски са към 500 000 лева
„ И на 100% ще се осъществя някаква загуба още първата година, тъй като ние сега спасяваме състояние без да вършим някакви вложения в мрежа. Ще понижим малко сумите за заплатите, чипсът ще си остане толкоз - 300 000 лева се харчат годишно за чипс, според каква е зимата. За загубите незнам дали ще може да отделим пари. За да създадем ремонт на мрежата, ще трябват към 400 000 лева за двата съществени клона, които са под Горския колеж към пазара и втория от пощата пред Големия магазин, след това по ул. „ 5-ти октомври” и завива. На този стадий нищо не можем да променим, с изключение на да вземем централата, по най-бързия метод да стартира да се доставя чипс, с цел да сме подготвени за зимния сезон, който идва. Нямаме и повече пари от къде да заделим. Парите, които сме разискали с финансовия шеф, са от редуциране от една улица в Добринище и една в Банско, редуциране настоящи разноски за заплати и материали за външни услуги, с цел да съберем тези 200 000 лева До края на годината може би ще би трябвало да се гласоподават още пари “, споделя градоначалникът пред Общински съвет. И прибавя: „ Банката ни споделя по този начин: „ Ако желаете я взимайте, в случай че не, я заключваме, само че повече загуби няма да търпим”.
Според него, в случай че централата остане общинска, наложително би трябвало да се оправи мрежата. Това ще значи заем от 2 000 000 лева за ремонт и за създаване на два нови клона. Единият по ул. „ Найден Геров” да стигне до туристическата зона. И втори, който да пресече реката, с цел да стигне до „ Лъки Банско” и „ Флоримонт”.
Възможностите за нови клиенти са вероятно хотел „ Пирин”, полицията, хотел „ Мура”, хотел „ Банско”. Основни поправки през тази година не могат да се вършат, единствено настоящи.
В по-дългосрочен проект, споделя кметът, би трябвало да се мисли за когенерация и разширение на мрежата, за когенерация на газ, само че това вероятно когато стигне тръбата за газта, само че това може да го преценим, когато получим плановете на газоразпределителното сдружение. По думите му общината има гори и самозалесили се аграрни парцели, от които може да излезе доста суровина. „ Навсякъде в Австрия е по този начин. Използват се локални ВЕЦ-ове и дребни топлоцентрали, с които всяко обитаемо място е съвсем енергийно без значение “, споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР