От 1973 г. по решение на Конференцията на ОНН по

...
От 1973 г. по решение на Конференцията на ОНН по
Коментари Харесай

10 стъпки за изчезването на битовите отпадъци

От 1973 година по решение на Конференцията на ОНН по проблемите на околната среда (проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г.) светът означи 5 юни като Световния ден на околната среда. Според английския проф. Пол Конет, почетен президент на Европейската мрежа за нулеви боклуци и световнопризнат академик в региона, предприемането на 10 стъпки е задоволително, с цел да изчезнат генерираните битови боклуци.

„ Ако всички използваме и изхвърляме боклуци, както го вършат в Съединени американски щати, скоро ще са ни нужни четири планети като Земята, а в случай че вършим това както в Европа – две планети. Това постанова смяна и най-подходящото място за започването й са боклуците, които би трябвало да се понижат, да се рециклират и употребяват наново “, разяснява Конет.

Експертът се занимава с ръководство на отпадъците от 28 години, работил е в 49 от щатите в Съединени американски щати, както и в над 60 страни по света, напомня Българска телеграфна агенция. Основната му теза е, че, изминавайки десетте стъпки, се стига до „ нулеви боклуци “, като резултатите са по-добри селища за живеене, стабилно земеделие и архитектура, нови източници на сила и основаване на „ зелени “ работни места.

Първата стъпка към понижаване на битовите боклуци е разделното събиране при източника.

Втората е събирането на сметта от врата на врата, с избрани дни за транспортиране на обособените типове боклук. Това е значимо, с цел да се доближи до 100% органически боклук, който да се компостира, разяснява специалистът.

Широкото използване на компостирането е и третата стъпка, посочена от специалиста. Четвъртата е обвързвана с обработката на отпадъците – преработване, а петата – с повторната им приложимост. Шестата стъпка е обвързвана с предприемането на начинания за понижаване на отпадъците, в това число за понижаване на производството на избрани опаковки.

Въвеждането на стопански ограничения, с които се насърчава намаляването на отпадъците, е седмата стъпка, посочена от Конет. Като образец той даде приложената в някои щати в Съединени американски щати по-ниска с 25% такса „ боклук “ за притежателите на заведения и хотели, които разделно събират и предават отпадъците си. Подобна мярка може да бъде и глоба, при неотлъчно изхвърляне на отпадък. С използването на първите седем стъпки, които са много познати, може да се реализира 80 на 100 понижаване на отпадъците. Подобни резултати са достигнати в към 200 италиански общини, както и в някои американски градове, уточни специалистът, базирайки се на опита си.

Осмата стъпка към постигането на „ нулеви боклуци “ е обвързвана с построяването на проучвателен център за делене и изследване на остатъчните фракции директно преди сметището. Идеята е всички боклуци да се преразгледат, преди да се заровят, и от тях да се извади останалата рециклируема боклук, разясни той. Предвижда се в сходни центрове да работят учени и да практикуват студенти. По думите на Конет това е мястото, където би трябвало да се срещнат обществото, учените и промишлеността и да се потърси сметка на производителите за опаковките и изделията, които са стигнали до тук и не подлежат на преправка и повторна приложимост.

Деветата стъпка е възстановяване на промишления дизайн на продуктите и техните опаковки, тъй че те да не доближават до депото. Последната (десета) е създаване на краткотрайно (преходно) бунище за нечистата и биостабилизирана органична секта, както и за нерециклируемите материали.

Прилагането на всичките 10 стъпки води до „ нулеви боклуци “ за общините, с което отпада потребността от големи сметища или инсинератори, подкрепя се подобряването на човешкото здраве и околната среда. Подобни резултати към този момент са постигнали близо 100 италиански общини. Според Конет използването на концепцията за „ нулеви боклуци “ е по-добрата опция на съществуващото състояние в доста страни, градове и локални общности, в това число и България.

Изгарянето на боклуци е проектирано за изгубването на сметта, която не може да се преработи. Прилагането на концепцията за „ нулеви боклуци “ обаче е по-добрата опция, тъй като прави забележима непреработваемата боклук, акцентира я като неточност и води до нейното премахване, разяснява Конет.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР