От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на

...
От 1951 г. 21 януари е обявен за ден на
Коментари Харесай

Ден на родилната помощ

От 1951 година 21 януари е разгласен за ден на родилната помощ и на този ден честват всички лекари и акушери. Българският национален календар отбелязва на 21 януари неканоничния празник Бабинден. Това е празник, отдаден на бабите-акушерки, които в предишното са взели участие в израждането на бебетата в селото.

Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на " бабите " - дамите, които оказват помощ при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са " бабували " на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван.

Традицията повелява на този ден всяка жена, която се е употребила от услугите на баба-акушерка, да й благодари. Обредните блага са алегорична компенсация за помощта - сапун и забрадка за ръце, баница и печена кокошка. На този ден честват лекари и акушери, а в предишното във всяко село е имало по една-две баби, които са " бабували " - помагали са за израждането на децата. Преди да влязат в дома на бабата, дамите й поливат вода да си измие ръцете - знак на респект и вяра за последващо раждане.

След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и елементарно да раждат.На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е пособия да се родят деца през годината. Тя подарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - паричка, вързана на червен конец.След това тя измива лицето на детето, защото се има вяра, че на Бабинден водата, предходна през бабините ръце, има пречистваща мощ. В някои региони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, до момента в който навършат три годинки, с цел да ги благослови.Бабата има и друга значима обредна роля за майката и детето.

Още откакто приключи раждането тя напълва дамаджана с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща " молитвената вода " при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - интервалът за филтриране след раждането.

Днес Бабинден губи много от обредните си традиции, само че пък се чества от по-възрастните и е обвързван с доста смях и забавление. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР