От 19 ноември България и още шест държави от Източна

От 19 ноември България и още шест държави от Източна ...

България влиза в европейските почасови сделки с ток.


От 19 ноември България и още шест държави от Източна Европа се присъединяват към европейската почасова търговия с електроенергия, което ще осигури по-голяма ликвидност на националните им пазари, по-голяма конкуренция и по-ефективно използване на производствените мощности в Евросъюза. Това съобщиха в петък от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), който ще е част от тази свързаност.

Досега в пазарното обединение участват 14 държави - Белгия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция и Испания. След десетина дни към тях се присъединяват и България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения, а в края на 2020 г. трябва да се случи и третата вълна на включване в общата европейска търговия с ток.

Интегрираният пазар "в рамките на деня“ ще увеличи цялостния резултат от търговията в този сегмент, а интересът към почасовите сделки ще се увеличава с нарастването на количеството непостоянно производство от възобновяеми източници, посочват от държавния преносен оператор.

Търговията близо до времето на доставка, която се предлага от времевия сегмент "в рамките на деня", е от полза както за участниците на пазара, така и за енергийните системи, допълват от ЕСО.

Общоевропейското свързване на пазарите в рамките на деня е ключов компонент за осъществяването на единен вътрешен електроенергиен пазар в съответствие с европейския целеви модел, посочва се още в съобщението на дружеството.

Източник: mediapool.bg