От 19 април до 27 юли 2017 г. народните представители

...
От 19 април до 27 юли 2017 г. народните представители
Коментари Харесай

Парламентът - на принципа "проба-грешка"

От 19 април до 27 юли 2017 година народните представители одобриха 19 закона

Още по тематиката
Къде могат да се озоват най-ярките членове на кадровия орган след признатите през днешния ден промени в правосъдния закон

Задължението съдии да заявяват участие в съсловни организации подкопава правото на сдружаване

Депутатите на Марешки също внесоха план за мажоритарна система

Какво се крие зад измененията в закона за земеделските земи, които ГЕРБ и патриотите пробваха несполучливо да прокарат

Сегашният парламент, сходно на предходните два, стартира работата си с невисок предел на публично доверие. В началото на активността му в края на април социологическата организация " Галъп " мери равнища на социална поддръжка от 24% за Народното събрание, а сътрудниците им от " Алфа рисърч " регистрираха в края на месец юни 15% утвърждение и 39% отрицание. Данните на " Галъп " за предходните два Народното събрание са почти същите. Мандатите на 42-ото и 43-ото Народно заседание са стартирали със надлежно 25% и 15% социална поддръжка, и са финиширали с утвърждение към и под 10%.

Парламентът обичайно е измежду институциите с най-нисък рейтинг и от тази позиция спадът от девет пункта в утвърждението на сегашното Народно заседание в разстояние на три месеца не е изненада. За разлика от предходните два Народното събрание обаче, първата сесия на новия състав ще се запомни с няколко неща, които отсъстваха при започване на работата на предходните или най-малко не бяха чак в такива размери.

Прецедентите

За пръв път работата на народните представители беше забавена с към месец заради неналичието на законопроекти. Внесените планове на закони или оферти за промени през май бяха десетина като четири от тях бяха на опозицията от Българска социалистическа партия. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изясни забавянето в работата с това, че към оня миг към момента не бяха образувани непрекъснатите комисии, а без даден законопроект да мине на разискване в комисиите няма по какъв начин да влезе за гласоподаване в пленарната зала. За същия интервал обаче в предходните сформира на Народното събрание законодателната самодейност е била доста по-висока. През първите пет седмици от работата на 43-тия парламент са били импортирани 70 законопроекта, а в 42-рия парламент те са били 31, съгласно информация на " Дневник ".

С името на Главчев беше обвързван вторият казус. За пръв път беше поискана оставката на ръководител на Народното събрание още при започване на работата му. Инициативата за отстраняването на Главчев от поста беше на Българска социалистическа партия и подкрепена в пленарната зала от Движение за права и свободи и " Воля ". Опитът на опозицията за малко не съумя - единствено четири гласа не доближиха за това. Изненадата пристигна от считания дотогава за " лоялен " на ГЕРБ Веселин Марешки, чиято парламентарна група изненадващо поддържа Българска социалистическа партия. Всъщност това беше знак, че оттук насетне ръководещите не могат да разчитат на гласовете на депутатите от " Воля " и при основни гласувания би трябвало или всички народни представители от двете партии от болшинството ГЕРБ и " Обединените патриоти " да са в залата, или да се договарят за поддръжка с Движение за права и свободи, което обаче постоянно си има цена.

Ако мине...

На ГЕРБ на няколко пъти им се наложи да отдръпват импортирани от тях текстове в законопроекти, които провокираха гражданско неодобрение. Най-драстично беше желанието в Закона за правосъдната власт да се забрани финансирането на магистратските организации от задгранични донори и образованието на съдии и прокурори в чужбина. Предложението беше импортирано от депутати от ГЕРБ и " Обединените патриоти " отпред с ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов и даже мина на първо четене. Непосредствено преди гледането му на второ четене в пленарната зала обаче ГЕРБ го отдръпна. В същия ден министър председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Съединени американски щати Ерик Рубин. Няколко дни по-късно обаче зам.-председателят на " Обединените патриоти " Искрен Веселинов сподели, че те ще внесат още веднъж поправката през есента.

За следващ път финансовият министър Владислав Горанов не съумя да прокара предлагането си заплащанията над 1000 лева да стават единствено по банков път. Предложението мина в пленарната зала на първо четене, само че против него имаше изявления даже от депутати от парламентарната група на ГЕРБ. По тази причина при второто четене от най-голямата партия подвигнаха границата на 5000 лева, само че това беше отхвърлено. В предходния парламент Горанов също направи несполучлив опит да прокара измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

" Обединените патриоти " пък се пробваха да удължат периода с три години, в който на земеделските земи със заменено предопределение да може да се строи. От Българска социалистическа партия оповестиха предлагането в Закона за опазването на земеделските земи за лобистко с аргумента, че това се прави поради някой от огромните вложители по морето. След обществените разногласия от " Обединените патриоти " отдръпнаха текстовете.

Някои минаха

Покрай свадите с тези оферти въпреки всичко ГЕРБ съумя да прокара някои също противоречиви ремонти. В Закона за правосъдната власт ръководещите въпреки всичко постановиха така наречен кариерен бонус за магистратите. Той разрешава на членовете на Висш съдебен съвет в края на мандата им, в случай че не желаят да се върнат на предходното си работно място, да си изберат друга, " равна по степен служба в органите на правосъдната власт ". Изборът на новия състав на Висш съдебен съвет от парламентарната квота ще е през септември и евентуално това беше една от аргументите ръководещите да форсират приемането на поправките в Закона за правосъдната власт като срокът за приемането на оферти сред първо и второ четене беше скъсен с една седмица.

В графата " противоречиви промени " влиза и признатото предложение за обекти от национално и стратегическо значение от сферите на енергетиката и транпорта, Оценка на въздействието върху околната среда да се оспорва единствено на една правосъдна инстанция. Срещу това предложение се оповестиха екологични организации, съгласно които с смяната се основава " рисков казус, който лимитира достъпа до правораздаване. "

" Обединените патриоти " против ГЕРБ

Че съдружните сътрудници от ГЕРБ и " Обединените патриоти " ще имат разминавания по избрани въпроси беше ясно при сформирането на управническата коалиция. Още тогава от обединяването на Симеонов-Каракачанов-Сидеров бяха безапелационни, че няма да поддържат предложенията на ГЕРБ за въвеждането на чиста мажоритарна изборна система. Формацията на Бойко Борисов остана сама в опита си да прокара измененията в Изборния кодекс и при гласуването им в пленарната зала промените бяха отхвърлени.

В последната седмица ГЕРБ и " Обединените патриоти " се разминаха и по още един въпрос - изборът на двама зам.-председатели на Комисията за финансов контрол (КФН). Депутатите на Каракачанов-Симеонов-Сидеров неодобряваха предложенията на ръководителя на комисията Карина Караиванова и процедурата ще би трябвало да стартира още веднъж. Патриотите обясниха претекстовете си да откажат поддръжка с обстоятелството, че Караиванова не е съгласувала с тях авансово двете номинации. От ГЕРБ обаче загатват, че повода е, че сътрудниците им имат апетити към едната от двете позиции.

Въпреки първичното буксуване в работата на Народното събрание, въпреки всичко депутатите от ръководещото болшинство наваксаха със законодателството изключително там, където периодите или ползите ги притискаха. На опозицията беше оставена парламентарната естрада като място за изява. Възпиращ резултат за противоречивите оферти имаха обаче не речите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а публичната реакция, което разумно се отрази и на рейтинга, който социолозите мерят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР