От 18 септември до 17 ноември Ехо от Балканите ХХ век:

...
От 18 септември до 17 ноември
Ехо от Балканите ХХ век:
Коментари Харесай

Американският етнограф Мартин Кейниг улавя балканските звуци

От 18 септември до 17 ноември

" Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България "

 

Американският етнограф Мартин Кейниг ще изложи на 18 септември 73 фотографии от 7 балкански страни във филиала Двореца на Националната изложба. Колекцията, озаглавена " Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България ", се добавя от два аудиодиска с достоверен фолклор. Селекцията на фотографиите е дело на българския фотограф Иво Хаджимишев, а тази на музиката - на самия посетител.

Мартин Кейниг от дълго време е обвързван с нашата страна. Той е индивидът, разкрил и записал преди повече от 50 години по какъв начин младата певица от Смолян Валя Балканска изпява „ Излел е Делю бунтовник ”. Кейниг способства българската национална ария да бъде определена за златната плоча, която лети на борда на американския сателит „ Вояджър 2 ” като привет от планетата Земя към галактиката. През 1967-а младият хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк идва в България, с цел да учи нашите национални ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на нашата страна. До 1979 година Мартин Кейниг се връща шест пъти в България, записва песни, традиции, инструментални осъществявания, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

Разказва по какъв начин осъзнал, че пред очите му се открива един „ прекомерно прелъстителен “ момент от вечността, една цяла просвета и общество с открити полезности и обичаи, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова фотографира и записва на магнетофонни ленти, увековечавайки нетленното творчество на българското село. Мартин Кейниг работи и в прилежащи балкански страни. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е изплатена от авторитетния институт „ Смитсониън ”.

В Ню Йорк етнографката Етел Рейм и Мартин Кейниг основават Център за балкански изкуства, който по-късно се разраства като Център за обичайни музика и танци. Подпомагана от „ Смитсониън “, тази неправителствена организация поддържа културните обичаи на етническите имигрантски общности в Съединени американски щати даже и през Студената война, като провежда фолклорни фестивали и записи на терен на музика, песни и танци, кани в Съединени американски щати реализатори от целия свят, снима документални филми и издава грамофонни плочи с достоверна музика от балканските страни, включително две дългосвирещи винилови плочи със записи от България. Със заслугата на Мартин Кейниг една от тези плочи стига до проф. Карл Сейгън и по този начин „ Излел е Делю бунтовник “ попада в селекцията за златната плоча на „ Вояджър 2 “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР