От 17 март, когато в Париж бе въведен режимът на

...
От 17 март, когато в Париж бе въведен режимът на
Коментари Харесай

CNEWS: Неочаквани последствия от карантината в Париж

От 17 март, когато в Париж бе въведен режимът на изолираност поради COVID-19, равнищата на шума и замърсяването на въздуха във френската столица започнаха бързо да понижават, написа CNEWS.

Според наблюдателните центрове, заради понижения трафик, нездравословните излъчвания в атмосферата понижават с 20-30% и с помощта на тишината в Париж още веднъж можете да чуете по какъв начин птиците пеят, отбелязва изданието.

От 17 март, когато във Франция бе въведен режимът на изолираност, равнището на шума в Париж непрестанно понижава дружно с намаляването на автомобилния трафик, написа "Поглед инфо ".

Според информация на Центъра за мониторинг на шума в парижката област Bruitparif на Фани Митлики, „ намаляването на шума е колосално “. Измервателните уреди на Bruitparif записват приблизително на ден понижаване на шума от 5–7 децибела, т.е. 66–80%.

Някои поданици на столицата безспорно виждат тези промени. „ Сега откриваме звуци, които не сме привикнали да чуваме в Париж, като пеенето на птиците “, радостно отбелязва Фани Митлики.

Според изданието обаче не става въпрос единствено за трафика на коли. С въвеждането на ограничаващите ограничения равнището на шума също понижа в регионите, където царува празнична атмосфера, с помощта на многото питейни заведения и заведения за хранене. Както отбелязва ръководителят на Bruitparif, през днешния ден на тези улици е съвсем тихо.

Освен това на тишината може да се любуват жителите на региони, прилежащи на строителните площадки, които сега са спрени, а наоколо до летищата стана по-тихо заради забележителното понижаване броя на полетите.

Освен това качеството на въздуха се е подобрило в столицата, оповестява новинарският запас.

Количеството на азотен оксид, замърсителят, тясно обвързван с трафика, е намаляло доста, само че селскостопанският труд (особено пръскането) и отоплението (в частност дървата) дружно с „ характерните метеорологични условия “ доведоха до появяването на фини частици във въздуха през първия ден изолираност, съгласно шефа на центъра за наблюдаване на чистотата на въздуха Airparif в Парижкия район.

Въпреки това, към този момент в сряда, 25 март, наблюдателният център уточни „ възстановяване на качеството на въздуха с 20-30 % в региона на Париж, което е резултат от понижаване с над 60 % на излъчванията на азотен оксид “ за седмицата от 16 до 20 март в съпоставяне със същия месец през други години.

Както се отбелязва в публикацията, при липса на режим на изолираност, Парижкият район евентуално би достигнал пик през март на замърсяването на въздуха, както нормално през този месец. Както акцентира организацията, „ при над 40 години измервания в Airparif това в никакъв случай не се е случвало в такива размери и в толкоз доста места за премерване “.

„ В този, за жалост, трагичен подтекст, тези числа удостоверяват това, което приказваме от 2014 година насам: автомобилният трафик е главният източник на замърсяване “, съобщи Селия Блауел, заместник-кмет на Париж по въпросите на климата, водите и каналите.

Въпреки че оценката на качеството на водата в Сена няма да е подготвена по-рано от няколко седмици, Блауел към този момент показва „ доста понижаване на речния трафик “. Повечето туристически кораби към този момент не вървят, остават единствено някои транспорти на товари.

Освен това Селия Блауел отбелязва „ явното понижаване на светлинното замърсяване “ в столицата през последните дни: „ Знаците на магазините и някои реклами изчезнаха или стопираха да светят “. Тези светлини постоянно са подложени на критика, че пречат на естественото действие на циклите на сън на градските поданици.

„ Замърсяването на въздуха, шума и светлинното замърсяване въздействат неподходящо върху здравето на парижани, както и върху биоразнообразието и околната среда. Ще можем да се замислим за това и да извлечем уроци за бъдещето. “, уверена е заместник-кметът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР