От 17 декември започва продажбата на новите електронни винетки за

...
От 17 декември започва продажбата на новите електронни винетки за
Коментари Харесай

От 17 декември пускат в продажба електронните винетки за автомобилите

От 17 декември стартира продажбата на новите електронни винетки за леките коли , които влизат в действие от 1 януари следващата година.
Те ще се купуват през уеб страницата bgtoll.bg, мобилно приложение, над 500 терминали за самообслужване, кактои в обекти в комерсиалната мрежа.

Цените им се резервират. Новост е въвеждането на уикенд винетка с цена 10 лева, която ще важи от 12.00 ч. в петък до среднощ в неделя.

Ако водачите имат хартиена винетка, която ще бъде годна и след 31 януари 2019 година, те могат я обръщат в електронна. Заявката може да бъде направена още след 17 декември, без значение то периода й на годност. За задачата на уеб страницата bgtoll.bg би трябвало да се вкара регистрационният номер на автомобила и срокът на годност на стикера.
 
 БГНЕС, архив-->

Водачите би трябвало да бъдат доста деликатни да не позволен неточност при изписването , тъй като ще се смята, че не е платена винетка, подчертават от Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ).

Подмяната на хартиената винетка с електронна не е наложително, само че е целесъобразно , с цел да не бъдат автомобилистите спирани и проверявани ненужно от новата ТОЛ полиция , припомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Ако изберат да не заверяват електронно винетката си обаче, водачите наложително би трябвало да оставят хартиения стикер върху предното стъкло на колата до датата на неговата годност, каквото обвързване има и все още.
 
 фотография: БГНЕС, списък

Прецизни би трябвало да бъдем и при закупуването на електронна винетка, тъй като при сбъркани данни корекции може да се вършат единствено в пунктовете на АПИ. Данните, които би трябвало да се вкарват, са регистрационен номер на автомобила, е-mail адрес, период за годност на мечтаната електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, както и начална дата, от която винетката ще важи.

Няколко са плануваните способи за заплащане - с банкови карти, в брой или посредством банков превод. При първите два метода заплащането се отразява в границите на няколко минути в системата. При заплащане с банков трансфер хората би трябвало да плануват най-малко един ден, с цел да се отрази заплащането. Добре е за всеки случай всеки да ревизира в уеб страницата или посредством мобилното приложение дали винетката е годна.

След последните промени в Закона за придвижване по пътищата , които още не са обнародвани, контролът върху заплащането на винетните такси е на Агенция „ Пътна инфраструктура ”.
 
 БГНЕС

Служители от новата конструкция Национално тол ръководство ще имат право да стопират и ревизират с коли с мигащи светлини и надпис „ Следвай ме “ , със стоп-палка, както и с алена светлина, описваща полукръг. Техните служебни коли са оборудвани с камери, които снимат регистрационните табели на другите коли и вършат сличаване дали имат годен стикер.

Няма да се постанова насилствена административна мярка , в случай че в период до два часа от съставянето на акта за определяне на административно нарушаване и лишаване на свидетелството за ръководство на МПС или на свидетелството за регистрацията му се заплатят дължимите санкции. В този случай отнетите документи се връщат на лидера. Ако не се заплати незабавно следват нови периоди, след които се издава наказателно разпореждане и се постанова санкция от 300 лева

При наложена такава глоба или пък при неплатени санкции за други нарушавания автомобилът няма да може да минава годишен механически обзор, както и да напуща страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР