От 17 часа в зала 21 на Ректората на Софийския

...
От 17 часа в зала 21 на Ректората на Софийския
Коментари Харесай

Ф. Еран: Миграцията е част от решението на демографския проблем

От 17 часа в зала 21 на Ректората на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ френският социолог, антрополог и демограф проф. Франсоа Еран ще изнесе лекция, озаглавена: “Нито цитадела, нито цедилка! Европа - континент на имиграцията “
За предаването „ Хоризонт до обед “ той издаде в задатък:

Трябва да създадем едно ясно разделяне на другите типове миграция. За мен, има два типа миграция едната е изключителна, изключителна - когато има огромен брой мигранти. За жал, това се случва доста постоянно - на всеки 12-15 години имаме такива образци - войните в някогашна Югославия, Берлинската стена ….  

Германия е приела 10 пъти повече изключителни мигранти в сравнение с Франция при войните на Балканите. Същото важи и за бежанците от Ирак и Сирия.

Според мен, тук се таи парадоксът. Франция е известна като експерт по „ елементарния банкет “ на мигранти, т.е. по приема на елементарни мигранти. Това са хора, на които издаваме разрешителни за престояване и за престой. Всяка година към 200 хиляди души получават съответните права. Имат право да фамилиите им да се обединят на територията на франция или да се оженят за чужденец и той да пристигна при тях, във Франция.

Еран е безапелационен, че доближаването на общностите е еволюционен. Наблюденията през годините демонстрират, че мигрантите имат повече деца, само че след второто потомство дами, родени във Франция, броят на ражданията спада.

„ Един от проблемите във Франция е концентрацията, много несъразмерна и от време на време рискова, на имигранти в избрани квартали на някои градове. Има наклонност, изключително за новопристигащите, да се настаняват в кварталите, които през 70-те години в действителност бяха генератори на работни места, само че за жал към този момент не са такива. Тук се постанова да прекроим, да ревизираме политиката си за по този начин нареченото „ обществено настаняване “.

От 2014 Европа приема и дава леговище на повече играчи в сравнение с Съединени американски щати, добави професорът.  Своеобразен рекордьор в даването на убежише е Швеция със 7000 бежанци на 1 милион свои поданици.  На другия полюс е Полша, която е приела 10 души за всеки милион свои поданици. Това е 700 пъти по-малко от Швеция, посочи ученият. 

Според него, някогашните комунистически страни „ просто не са привикнали с наличието на имигранти, които не са европейци “:

„ Мисля, че настоящето положение на страните от някогашния комунистически блок ще би трябвало да претърпи смяна. Демографията в тези страни е в страховит спад. България в идващите 50 години ще загуби половината от дейното си население. Не споделям, че миграцията е решение, само че е може би една мъничка част от решението. Не виждам по какъв начин ще се развият нещата, в случай че не осъзнаем тази истина. Мисля, че тъкмо университетските среди добре ще го схванат “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР