От 17-21.06 от 8.00ч. до 16.00ч. ще се провеждат безплатни

...
От 17-21.06 от 8.00ч. до 16.00ч. ще се провеждат безплатни
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт

От 17-21.06 от 8.00ч. до 16.00ч. ще се организират безвъзмездни прегледи в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на Александровска болница и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, локализиран на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „ Пенчо Славейков ”, против баня „ Мадара ”).

Направления по НЗОК не се изискват, само че е належащо авансово записване на тел. 02/ 9230 339 . От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушавания, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна непълнота, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. На специфичен щанд студенти-медици ще раздават осведомителни материали за риска и предварителната защита на сърдечно-съдовите произшествия.

Над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови болести. 70% от съдбовните произшествия са породени от неочаквана сърдечна гибел. По този индикатор България е преди всичко в Европейския съюз. Общо случаите на знакови болести на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едвам доближават броя на пациентите, които умират от неочаквана сърдечна гибел. Затова този проблем се обрисува като палач №1 измежду незаразните болести в света.

До 40% от пациентите в риск могат да бъдат избавени, в случай че в точния момент им бъде подложен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушаванията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при нужда, в това число и в случай че то спре. В момента устройствата се слагат с отчасти финансиране от Здравната каса на някои от пациентите, които към този момент са претърпели неочаквана сърдечна гибел, с цел да се предотврати още един случай.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. У нас хората с вродени сърдечни малформации или други сърдечни болести би трябвало да доплащат от 2500 до 5000 лв. за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които избавят живота им при настъпване на тежка аритмия. Сърдечни аритмии могат да се явят при изцяло здрави хора и да са почтени по темперамент, само че в някои случаи са знак за съществено заболяване.

Тревожен симптом е, в случай че аритмията е съпроводена с болежка в гърдите, уязвимост, зашеметяване, мощна отмалялост. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и вибриране. При някои пациенти сърцето е изцяло крепко, само че имат присъщ недостатък в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и даже съдбовна аритмия. Понякога първата и последна изява на тези положения е неочаквана сърдечна гибел.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР