От 150 лв. на 200 лв. се увеличава размерът на

...
От 150 лв. на 200 лв. се увеличава размерът на
Коментари Харесай

Вдигат стипендиите за български студенти от чужбина


От 150 лева на 200 лева се усилва размерът на месечната стипендия на студенти-чужденци, признати за образование в държавни висши учебни заведения според актове на Министерския съвет, както и по междуправителствени спогодби за учебен, теоретичен и културен продан, реши държавното управление. Промяната е направена в Постановление на Министерски съвет 103/1993 година, с което се дефинират изискванията и редът за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации.

Повишаването на размера на стипендията ще способства за реализирането на националната политика за привличане към родината на младите ни сънародници зад граница. То ще подкрепи повишението на конкурентоспособността на българските държавни висши учебни заведения в изискванията на мощна интернационална конкурентна среда и ще подтиква трансграничната студентска подвижност и интернационализирането на образованието в системата на българското висше обучение. Тази категория студенти имат право на стипендия, която се изплаща ежемесечно в продължение на година. Обучаващите се в първи курс получават стипендията абсолютно. След първата година на образование за приемането на стипендия е належащо междинният триумф от предишни два семестъра да бъде не по-нисък от добър 4,00.

Броят на студентите, признати по този ред, е повишен от 1174 през образователната 2013/2014 година на 1700 през 2016/2017 година. По-голямата част от тях произлизат от региони с нeвисок витален стандарт. Ниският размер на стипендията, която беше увеличена от 105 лева на 150 лева през 2015 година, слага България в неконкурентна среда по отношение на прилежащи страни, предлагащи доста по-високи финансови тласъци за студентите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР