От 15 юни, петък, Българската агенция по безопасност на храните

...
От 15 юни, петък, Българската агенция по безопасност на храните
Коментари Харесай

Започва годишната ваксинация на дивите животни срещу бяс

От 15 юни, петък, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) стартира първата за годината въздушна имунизация на дивите животни против бяс.
С 10 особено оборудвани самолета ще се разпилян над 1 милион ваксинални примамки от въздуха.
Самолетите ще полетят от летище "Приморско ", област Бургас, и ще преминат през летищата в Балчик, област Добрич, Ерден, област Монтана, Кондофрей област Перник и Малево, област Хасково.
Разпръскването на имунизациите ще се извърши през идващите 16 дни според от атмосферните условия.
Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областитеПерник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.
Примамките няма да се разпръскват над обитаемоте места и водоемите.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см и са със характерна миризма, която притегля хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите стръв се отбелязва благодарение на GPS-система.
Ветеринарните лекари предлагат хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на външната обвивка, имунизацията може да бъде рискова за тяхното здраве.
При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор.
Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени, с цел да не одобряват примамките, които са предопределени особено за дивите хищници.
Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и премахване на болестта бяс, която е създадена от БАБХ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР