От 15 януари ще започнат проверки на електроразпределителните дружества заради

...
От 15 януари ще започнат проверки на електроразпределителните дружества заради
Коментари Харесай

Държавата ще проверява ЕРП-тата заради борсовата цена на тока

От 15 януари ще стартират инспекции на електроразпределителните сдружения поради борсовата цена на тока, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. 
 Тристранката се събира изключително поради тока за бизнеса
" Съвместни екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране ще ревизират активността на трите електроразпределителни предприятия ", разгласи Теменужка Петкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя разясни, че ще се ревизира техническото положение и употребата на енергийните обекти. Ще бъде осъществен и доклад на електромерите и електромерните табла.

Цените на тока за бита обаче се дефинират от КЕВР и нямат директна връзка с цените на тока на свободния пазар. По този мотив Петкова изясни, че ЕРП-тата образуват 10% от борсовата търговия, тъй като са длъжни да купуват нужната им сила за софтуерни разноски от свободния пазар, като през зимата делът им на свободния пазар надвишава 30%. 

КЕВР ще извърши и инспекции, които са свързани с осъществяването на лицензионните действия на трите електроразпределителни предприятия, сподели още министър Петкова.

Проверките бяха оповестени, откакто казусът с цената на тока на свободния пазар беше подложен по време на Националния съвет за тристранно съдействие.

От бизнеса показаха като проблем на свободния пазар на ток в сегмента " ден напред " това, че ЕРП-тата купуват към 30% от количествата за софтуерни загуби, пускат предложения без никакво горно ограничаване на цените и поради тях междинните цени се подвигат мощно.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че в понеделник в постройката на енергийния регулатор той ще има среща с ръководителите на трите електроразпределителни сдружения - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ". На срещата ще дойдат и управленията на Българския енергиен холдинг, АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния систематичен оператор и Българската самостоятелна енергийна борса. Поканена е и министър Петкова.

" Форматът на съвещанието се обуславя от събитието, че с цел да се реализира избрана ликвидност на българската енергийна борса, е належащо на нея да се оферират задоволително количества електрическа енергия в разнообразни сегменти ", добави Иван Иванов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР