От 15 ма три млади египетски лешояда от зоопарковете в

...
От 15 ма три млади египетски лешояда от зоопарковете в
Коментари Харесай

Три египетски лешояда с GPS-GSM предаватели вече летят свободно в България


От 15 ма три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез, към този момент летят свободно в небето на Източните Родопи, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците. Птиците са прекарали към два месеца в специфична адаптационна волиера, където са се приспособили. Преди два дни птиците са били маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на Българско дружество за защита на птиците и Зелени Балкани. Чрез предавателите специалистите ще наблюдават тяхното държание в природата и акомодацията им.

Трите лешояда са се излюпили през 2018 година, като те са част от пробна активност, която има за цел да откри най-хубавия метод за освобождение на птици за възобновяване на популацията на типа на Балканите, изясняват природозащитниците. Птиците са освободени по един от трите метода, възприети за тестване в границите на програмата за възобновяване на типа – така наречен “забавено освобождаване”. При този способ младите птици се задържат за към 8 месеца след излюпванe и по-късно се настаняват в адаптационна волиера измежду дивата природа. Счита се, че освобождението им през идващ сезон ще им помогне с по-добрата акомодация и ще им обезпечи задоволително опит и време, с цел да могат да се оправят с първата си миграция – най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите, допълват от Българско дружество за защита на птиците.



Методът е прибавен у нас предходната пролет за първи път, когато посредством същата адаптационна волиера са освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите екипът на LIFE проектa „ Нова вяра за египетския лешояд “ е съумял да наблюдава акомодацията и миграцията им. Всеки може да следи напредванията на тези четири лешояда и на освободените три нови птици на уеб страницата на плана: www.LifeNeophron.eu, допълват от организацията.



Оттам разясняват, че това лято още веднъж ще бъдат приложени и другите два метода за укрепване на типа на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак). В момента екип на плана следи от близко държанието на птиците и ще следи деликатно акомодацията им към дивата природа.

Дейността се прави от екип на Българско дружество за защита на птиците и Зелени Балкани в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, който сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по плана със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната стратегия за типа в границите на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР