От 15 август Агенцията по заетостта започва да набира заявки

...
От 15 август Агенцията по заетостта започва да набира заявки
Коментари Харесай

Набират заявки за обучения и заетост на безработни с трайни увреждания

От 15 август Агенцията по заетостта стартира да набира поръчки за образования и претовареност на безработни с трайни увреждания.

Това оповестиха от пресцентъра на организацията.

Заявките ще се одобряват по новия съставен елемент II на план "Обучения и претовареност за младежите " - за безработни лица с трайни увреждания до 29 години в това число, и по новия съставен елемент II на план "Обучения и претовареност "- за безработни с трайни увреждания на възраст над 29 години. И двата плана се осъществят с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд на Европейски Съюз по Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " 2014-2020 (ОП РЧР).
Близо 5000 хора с увреждания са почнали работа през първата половина на 2018 година с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1500 от тях са включени в субсидирана претовареност. Към момента по плановете "Обучения и претовареност за младежите " и "Обучения и претовареност " устроените на работа хора с увреждания са 884.

Целта на осъществяването на новия съставен елемент по двата плана е да се даде спомагателна опция за устойчива претовареност на една от най-уязвимите групи на пазара на труда, като по този метод се предотврати изпадането й в продължителна безработица, загубата на трудови умения и обществената изолираност, се показва в известието.

Работодателите ще бъдат подтиквани оптимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от Оперативна програма РЧР ще бъдат поети възнагражденията според минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и осигурителните вноски на наетите от тях по плановете за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя/служителите 6 месеца след този период, ще им бъде даден еднократно спомагателен бонус от 6 минимални работни заплати, открити за страната.

Всеки шеф, който желае да наеме безработни с трайни увреждания по съставен елемент II на плановете, може да подаде поръчка за откриване на свободни работни места съгласно своите потребности във всички бюра по труда в страната. На този стадий от осъществяването, безработните с трайни увреждания, утвърдени от работодателите, ще могат да преминат професионално образование и/или образование за придобиване на основна подготвеност с ваучери.

Заявки от работодателите ще се одобряват на книжен притежател персонално или посредством прокурист в бюрата по труда в страната, в работни дни сред 08.30 и 17.00 часа.

Размерът на отпуснатата безплатна финансова помощ по новия съставен елемент II на план "Обучения и претовареност за младежите " е 8 854 936 млн. лв., а на план "Обучения и претовареност " - 10 000 000 млн. лв..

Заявките за свободни работни места ще се преглеждат по реда на тяхното подаване до привършване на финансовия запас. Очакванията са с плануваните средства да се обезпечи претовареност на 200 младежи до 29 години и 800 души над 29 години с трайни увреждания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР