От 14 до 20 май в България ще гостува самодейното

...
От 14 до 20 май в България ще гостува самодейното
Коментари Харесай

Самодейното театрално студио от Бесарабия представят „Българи от старо време" в Тополовград, Свиленград и София

От 14 до 20 май в България ще гостува самодейното театрално студио „ Онгъл ". Актьорите от студиото са бесарабски българи от град Болград, Украйна. Поводът за пътуването на болградските артисти е присъединяване им в Международния фестивал на любителските комедийни театри, ирония и пантомима „ Велко Кънев " в Тополовград. Тази година за пръв път във фестивала ще вземат участие 5 български театрални трупи от чужбина - дружно с още 12 от България.

На 15 май от 20 ч. бесарабските артисти ще изнесат своето зрелище „ Българи от остаряло време " по повестта на Любен Каравелов в Тополовград, а на 16 май - и на втора сцена на фестивала в Свиленград.

Трупата ще посети родния град на Любен Каравелов - Копривщица, а на 19 май ще играе своето зрелище и в София, на сцената на НАТФИЗ.

Ръководител на студио " Онгъл ", регистирирано напълно неотдавна публично като организация към Градския дом на културата в Болград, е Снежана Касим. Сценарист и режисьор на представлението „ Българи от остаряло време " е Ценка Кучева, някогашен делегиран учител по български език, българска литература и българска история в Болградската гимназия „ Георги С. Раковски ". Музикалното оформление е дело на Красимир Кондов и Димитър Стоев, хореографията - на Петър Димитров и Маргарита Братоева. Актьорите от студиото са поданици на Болград и близките села - педагози, ортодонт, стопанка, чиновник в Българския център в Болград, възпитаници, студенти, пенсионери, на възраст от 10 до над 60 години; хора артистични, обединени от обичта си към театъра, неравнодушни към тематиката за България и българското.
Интересно съвпадане е, че точно тази година се навършват 155 години от първото театрално зрелище в Болград - през Възраждането, на 8 август 1863 година в дома на Иван Атанасович; комедията на Сава Доброплодни „ Михал ". След Лом и Шумен, Болград е от първите възрожденски градове, където се е развивал театърът - един от главните фактори за просвещение на народа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР