От 14-18 юни във Враца ще се проведе 18-тото издание

...
От 14-18 юни във Враца ще се проведе 18-тото издание
Коментари Харесай

Враца става домакин на международен младежки фестивал

От 14-18 юни във Враца ще се организира 18-тото издание на Международния юношески сценичен фестивал  „ ВРЕМЕ “.  Според уредникът на фестивала Георги Врабчев, театралното събитие е измежду 3 –те най-значими в Европа. Тази година дружно с театралните трупи от София, Бургас, Русе и Стара Загора във Враца ще се развеят още 10 национални флага на други страни, които са изпратили свои представители да вземат участие в младежкия конгрес. Община Враца, Театрална група  „ Темп “ и Младежкият дом имат дълготраен опит в организацията на фестивала.
За да стане в действителност празникът огромен, да се трансформира във фиеста на театралния дух са планувани креативен лаборатории и уъркшопове през 4-те фестивални дни. Италианецът Кристиан Изо, който ще показа свои пантомимичен театър, ще бъде и началник на уъркшоповете, които ще се организират в Младежкия дом. Ще бъде прегледана тематиката за  „ Маските в комедия дел Арте “, като част от класическия детайл в театъра.
Съпътстващата стратегия на фестивала планува  интересна галерия,  посветена на живота и фамилията на първата мис България Люба Йоцова и е готова дружно с Държавен списък Враца.Тя се нарича „ МИСИЯ ВРАЦА - ЕДНА ИСТОРИЯ, ЕДНА ФАМИЛИЯ, ЕДНА МИС БЪЛГАРИЯ  “  и е част от родолюбивата поредност на Младежкият дом и Държавен списък в града. Отделно в артпространството на  дома ще са изложени картини и статуи на Андрей Николов , който също е родом от Враца. Творби и карикатури от 1929 година на Райко Алексиев ще обогатят визията на гостите за 30-те години на предишния век, както и голям брой фотоси и документи от състезанието за хубост в Париж, където врачанката Люба Йоцова заема 2-ро място. Втората експозиция е на възпитаници от врачанското учебно заведение по изкуствата „ Отец Пайсий “, които ще показват свои произведения на тематика  „ Графичен дизайн и образни игри “.
Театралният плакат изобилства със спектакли  на майстори на международния спектакъл от Й.Радичков и Ф.Вебер до Йонеско и Шекспир. Представленията ще се играят в следобедните  часове в Младежкия дом, а две от тях на открита сцена на Военния клуб във Враца.
„ Искаме да зарадваме жителите на Враца и фестивалните посетители с огромно разкриване, което ще се организира в парк Хижата, над града, където вечерта под звездите на Враца ще пее също една популярна врачанка – Нина Николина, дружно с Калин Вельов и други актьори “, заяви Георги Врабчев.
Фестивалът се организира под патронажа на кмета на Враца Калин Каменов. Младите театрали  ще имат опция да посетят локални естествени и културни забележителности като Божия мост, пещерата Леденика и Околчица. Врачанската театрална група  „ ТЕМП “ ще се показа със спектакъла от фолклорни претекстове от езическия интервал наименуван „ Оманна “.
Всички представления и ъуркшопове са безвъзмездни за посетителите . „ Постарали сме се всеки от жителите и гостите на града от 14-18 юни,в който и час да пристигна в Младежкия дом на фестивал ВРЕМЕ -  да изпие по  кафе и  да изгледа някоя режисура “, разяснява Георги Врабчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР