От 13 януари 2018 г., когато потребителите извършват трансгранично плащане

...
От 13 януари 2018 г., когато потребителите извършват трансгранично плащане
Коментари Харесай

При плащане с открадната банкова карта титулярят може да изгуби до 50 евро

От 13 януари 2018 година, когато потребителите правят трансгранично заплащане с кредитна или дебитна карта в границите на Европейски Съюз, търговците и банките не могат да ги таксуват повече, в сравнение с в случай че интервенцията е в границите на страната. Това важи за покупките онлайн и на място. Правилата са контролирани в ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2), обясни Европейският потребителски център.

Освен заплащанията с дебитни и кредитни карти, нововъведенията включват

всички междубанкови преводи и изтегляне от банкомати.

Например, в случай че таксата на вашата банка за изтегляне на пари от банкомат на друга банка във вашата страна е 1 евро, банката може да начислява същата такса, когато теглите пари в друга страна от Европейски Съюз, коментира потребителският център.

Ако потребителят заплаща във валута, друга от евро, издателят на картата може да начисли такса за продан на валута.

Изчисленията демонстрират, че възбраната за в допълнение таксуване ще покрие към 95% от всички разплащания с карти в Европейски Съюз, а хората ще спестят над 550 млн. евро за година.

С измененията в директивата се покачват и правата на потребителите, когато става дума за нерегламентирани заплащания с карта при нейната загуба или кражба. В такива случаи, в случай че от картата или сметката

са изтеглени пари без позволение на титуляря,

то може да се наложи той да заплати най-вече 50 евро. Досега лимитът беше 150 евро. В случаите, когато притежателят на картата не е бил в положение да разбере за загубата, кражбата или противозаконното заграбване на средства (напр. в случай че профилът му е хакнат или картата е копирана и дебитирана без негово знание), тогава той не би трябвало да заплаща нищо. Банката или издателят на картата би трябвало да покрият всички разноски. Това предписание се ползва и в случай че загубата е по виновност на банков чиновник.

Потребителите ще бъдат по-добре предпазени и когато сумата на транзакцията не е известна авансово. Става дума най-много за заплащания, свързани с

наем на коли или резервация в хотел.

На търговеца ще бъде разрешено да блокира средства от сметката на клиента му единствено откакто той е одобрил точната сума авансово. Когато се извърши действителното заплащане (клиентът напусне хотела или върне наетия автомобил), банката неотложно би трябвало да освободи сумата, която е била блокирана.

При проблеми с заплащания в границите на Европейски Съюз потребителите би трябвало да се обръщат към банката си или към издателя на банковата карта. Институциите са длъжни да отговорят документално в границите на 15 дни (или до 35 дни при избрани изключителни обстоятелства). Те също по този начин би трябвало да имат публична процедура за подаване на тъжби от консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР