От 13 ноември до 10 февруари изложбата „Нашата живопис в

...
От 13 ноември до 10 февруари изложбата „Нашата живопис в
Коментари Харесай

СГХГ представя изложбата Нашата живопис в нови насоки

От 13 ноември до 10 февруари изложбата „ Нашата живопис в нови насоки” ще показа една от посоките на развиване на българското изкуство през първата половина на ХХ век. През 30-те и 40-те години художниците обръщат взор към натурата, към действителността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) получават забележителна известност, а стила се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейските трендове, които навлизат в България, най-вече посредством приключилите в чужбина български създатели. В творбите им се откриват в една или друга степен въздействията на разнообразни посоки, а едно от тях е зародилата във ваймарска Германия нова определеност.
Трудно може да се каже, че новата определеност участва изрично и добре обособено в изкуството от 30-те и 40-те години в България. Най-силно обвързван с немското придвижване е Кирил Цонев. Много по-често новата определеност се появява в стиловите решения в обособени произведения и претекстове, в творчеството на разнообразни създатели, които показват обществена ангажираност и интерес към новия метод на живот, обвързван с модерния град, положенията и заниманията, които той предлага. Поради тази причина откриваме по-скоро нейни отблясъци и тъй като тя прониква в една периферна за европейския живописен живот зона, тези отблясъци, появили се надалеч от центъра, се характеризират с една особена ексцентричност.
В изложбата са показани четири тематични кръга: „ Новият живот на предметите”, „ Модерният град”, „ Пейзажът”, Лицата на града”.
Сред създателите с изключение на добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са и по-малко показвани създатели като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев.
Експозицията показва над 100 работи, две от които са непоказвани и непубликувани до момента.
В изложбата вземат участие произведения от фонда на СГХГ, НХГ, художествени галерии от страната и от частни сбирки. Научен съветник е проф. Красимира Коева. Към изложбата е публикуван азбучник, а стратегия от тематични лекции и срещи с кураторите дава опция за в допълнение задълбочаване на обособени тематики от експозицията.
Откриване: 13 ноември (вторник) от 18:00 ч. в СГХГ
Допълнителна информация ще намерите от страницата във Фейсбук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР