От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините,

...
От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините,
Коментари Харесай

ЕС може да започне да ваксинира деца над 5 години от 13 декември

От 13 декември в Европейския съюз ще са налични имунизациите, предопределени за деца над 5 години, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейската организация по медикаментите даде преди седмица зелена светлина за потреблението на имунизацията на " Пфайзер " и " Байонтек " и при тази възрастова група. Досега тя се използваше единствено за деца над 12 години.

В България имунизацията ще бъде налична при започване на идната година, стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров.

Брюксел предлага и бързо слагане на подсилващи дози ваксини, като до края на март следващата година Европейски Съюз ще разполага и с задоволително дози за слагането на подсилваща доза на всички европейски жители, съобщи Българска национална телевизия.

По думите на Урсула фон дер Лайен имунизациите остават най-сигурният метод за оправянето с четвъртата вълна на пандемията. Тя напомни, че в договорите с фармацевтичните компании са планувани клаузи за бързо модифициране на сегашните ваксини, тъй че те да пазят и против нови разновидности в бъдеще. Фон дер Лайен сподели, че въпросът за наложителното имунизиране е напълно в пълномощията на страните, само че в този момент е времето да стартират полемики за това.

" Надявайте се на най-хубавото, само че се гответе за най-лошото " . Това повтори няколко пъти ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по отношение на новия вид на COVID-19 Омикрон.

Според нея при тази четвърта вълна Европейският съюз е доста по-подготвен, само че все пак ще бъдат нужни най-малко 2-3 седмици на учените, с цел да разгадаят този нов вид.

По-рано от предстоящото стартира и имунизирането на децата. Според Урсула фон дер Лайен е време да стартира дебатът и за наложителната ваксина .

" Въпросът за въвеждането на наложителна имунизация е напълно в компетенциите на страните членки. Затова аз не мога да давам каквито и е да рекомендации по този въпрос. Моето персонално мнение е, че преди две-три години в никакъв случай не съм си мислела, че ще станем очевидци на това, което в този момент виждаме - имаме тази ужасна пандемия, имаме и ваксини, които избавят животи, само че те не се употребяват съответно на всички места и това натоварва доста здравните системи. В момента имаме 77 % имунизирани възрастни в Европейски Съюз, това е 66 % от цялото население на Европейски Съюз. Това значи, че една трета от популацията в Европа не е имунизирано, това са 150 милиона души - това е доста. Не всеки може да бъде имунизиран - измежду тези хора има доста дребни деца да вземем за пример или хора със характерни медицински положения, само че по-голямата част от тях биха могли да бъдат имунизирани. Затова мисля, че е време да проведем тази полемика за това по какъв начин да стимулиране имунизирането. Евентуалното въвеждане на наложително имунизиране в Европейски Съюз е част от тази полемика ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Европейската комисия работи за това да се бори с дезинформацията и съмненията при хората за да бъде повишен броят на имунизираните. Заедно с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите посещаваме страните с ниски равнища на имунизация. Имаме и система за бързо уведомяване, тя се занимава със оправянето с подвеждащата информация, която е една от аргументите за това хората да не се имунизират ", добави Стела Кириакидес, еврокомисар по опазването на здравето.

Ще бъде основана нова конструкция - ХЕРА , която ще се занимава със здравни ограничения при изключителни условия.

Еврокомисията предложи на страните да стартират слагане на подсилващи дози ваксини, всеки ден да вършат оценка на ограниченията за пътешестване по отношение на новия вид и да ускоряват рестриктивните мерки, в случай че това е належащо. Използването на коронавирус документа остава в действие, предлага се и по-активна обмяна на информация за следене на контактите на пасажерите, които пресичат граници, изключително по време на празниците в края на годината.

Междувременно Световната здравна организация разгласи, че към този момент не е нужна нова ваксина против Омикрон. Експертите не разполагат с данни за понижаване успеваемостта на съществуващите ваксини против новия вариант.

Още преди да са минали нужните най-малко две седмици за наблюдаване и проби дали вариантът ще се повлияе от известните до този миг ваксини, СЗО предизвести за нараснал риск и заплаха да се популяризира по целия свят, като прикани още веднъж за имунизация. С днешна дата обаче новините от международния конгрес в Женева, проведен от СЗО, са по-скоро към утешение, че имунизациите ще спрат и Омикрон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР