От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи

...
От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще представи
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя Мецотинто изложба – графика на Христо Керин

От 12 март 2020 година Арт Галерия Ларго ще показа със независима галерия – графика Христо Керин - един от най-обичаните и най-награждаваните модерни български създатели. Роденият в Пазарджик художник приключва Художественото учебно заведение „ Цанко Лавренов “ в Пловдив, а през 1992 година се дипломира със компетентност „ Графика “ във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и свързва живота си вечно със старопрестолния град. Още през идната 1993-та година Керин се причислява към Катедра „ Графика “ на университета, първо като помощник, a от 2005-та като доцент по графика. Настоящата галерия се назовава „ Мецотинто “ и в нея напълно разумно вземат участие единствено произведения, основани с тази изключително сложна за осъществяване, само че и доста вълнуваща графична техника.
Мецотинтото е извънредно сложен и придирчив способ за основаване на графични произведения. При него художникът стартира работа като благодарение на специфичен апарат, наименуван кобилка (рокер), той основава грапава повърхнина върху металната плоча. Ако плочата се остави да бъде отпечатана в това положение, резултата ще бъде компактно, черно изображение. Всеки облик или детайл от творбата, който създателят ще желае да отпечата в по-светъл от това черно звук, той изстъргва на ръка с железно приспособление (шабер) и по-късно стартира да излъсква или полира плочата с различен апарат, с цел да се получат сивите и бели тонове във към този момент приключения отпечатък. Този развой е извънредно дълъг, тежък и даже от време на време (тъй като художниците работят с голи ръце) мъчителен. Много постоянно създателите, работещимецотинто, печатат своите произведения в цвят. Тогава за всеки обособен цвят е нужна нова плоча, като новият цвят се печата върху предходния отпечатък с обособен ход на печатарската пресата за всяка плоча. Ето за какво графиките, основани с техникатамецотинто,често са по-скъпи от основаните с други графични техники и в това време саизключително въздействащи и с висока художествена стойност.
В актуалната си независима галерия в изложба Ларго Христо Керин ще покаже произведения, основани единствено с техниката мецотинто. Част от тях са по-големи графики, а част са от по този начин търсените и поръчвани негови екслибриси, изпълнени в дребния формат до 20 на 20 сантиметра. Една от главните тематики, разработвана в творчеството на търновския художник - за женската хубост и женската природа, е главно застъпена в актуалната галерия . Като стартираме с античната митология и историите за Леда и лебеда, за тракийската кралица, за богинята на хубостта и нейните сънища, ще преминем през флиртуването на създателя с тематиката за музиката, още веднъж претворена посредством женската хубост в графиките „ Просто Джаз “, „ Музика “, „ Първа пролет “. На процедура в цялата галерия, като се изключи една творба, ще забележим женски портрети, олицетворяващи разноликата женска природа, обрисуващи разнообразни прочувствени положения на дамата.
Христо Керин е роден на 09 март 1966 година в Пазарджик. През 1985 година приключва ССХУ “ Цанко Лавренов ” в Пловдив, а през 1992 година приключва ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий ” - Велико Търново, със компетентност “Графика ” при доцент Иван Маринов. От 1993 година е постоянен помощник по графика във Факултет “Изобразителни изкуства ”, а от 2005 година е доцент по графика във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий ”. Работи в региона на графиката и илюстрацията. Считан е за един от най-хубавите майстори на екслибрис в международен мащаб. Има осъществени над 30 независими изложения и участия в над 150 интернационалните изложения, биеналета, триеналета и състезания за графика, екслибрис и миниатюра в Съединени американски щати, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия и други Лауреат на голям брой награди за графика, измежду които Първа премия на Международен конкурс за екслибрис – БодиоЛомнаго, Италия (2002), Номинация на Международен конкурс за графика – АкуиТерме, Италия (2007, 2011), Награда на Международна галерия за екслибрис – Тайпе, Тайланд (2009), Номинация на Национален конкурс Алианц България (2009), Първа премия на Международен конкурс за екслибрис “Контратала “ – Испания (2010) и други Живее и работи във Велико Търново.
Откриването на изложбата на 12 март, четвъртък, ще протече като вернисаж. Художникът ще ви чака през целия денот 14:00 до 20:00 часав Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 31-ви март.Повече фотоси на творбите вижте в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР