От 12 до 14 март доказани специалисти от Медицински комплекс

...
От 12 до 14 март доказани специалисти от Медицински комплекс
Коментари Харесай

Световният месец на ендометриозата през март се отбелязва и в България. Стартират безплатни прегледи

От 12 до 14 март потвърдени експерти от Медицински комплекс “Д-р Щерев” преглеждат пациентки гратис с авансово записан час. Те ще бъдат съветвани от репродуктивните експерти проф. Таня Тимева, доцент Мария Юнакова и доктор Гинка Ганева, както и от оперативния гинеколог доктор Надя Магунска.

Така за втора поредна година лекарите от Медицински комплекс “Д-р Щерев”, застават зад акцията на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” за обезпечаване на качествена здравна грижа на дами, които страдат от ендометриоза или аденомиоза.

През целия месец март или както е прочут към този момент – Е ndoMarch и в България се възнамеряват редица начинания, които целят да покачат информираността измежду обществото за болестта eндометриоза. Според статистиката в международен мащаб 1 от 10 дами в репродуктивна възраст са наранени от болестта. Това е и повода тази година акцията да е под мотото “Една от 10”.

Диагнозата не просто утежнява качеството на живот на дамите, само че при несвоевременно диагностициране и лекуване може да докара до съществени репродуктивни проблеми.

Специалистите регистрират, че от 30% до 50% от дамите, които срещат компликации при забременяване, са с ендометриоза.

Сред най-честите признаци на болестта са мощни менструални болки, по дълга менструация (над 7 дни), гадене или повръщане, болежка при полов акт, неплодородие. Има и дами, при които ендометриозата протича безсимптомно, което в допълнение затруднява навременното диагностициране и лекуване.

Важно е да се отбележия че консултацията с дипломиран репродуктивен експерт или действен гинеколог с опит в лекуването на ендометриоза или аденомиоза е от основно значение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР