От 11 юли започва да функционира „синята зона“ в центъра

...
От 11 юли започва да функционира „синята зона“ в центъра
Коментари Харесай

Във Варна вече действа синя зона

От 11 юли стартира да действа „ синята зона “ в центъра на Варна. Това разгласи на конференция началникът на Общинско дружество „ Паркинги и синя зона “ Младен Иванов, съобщи " Фокус ".

В рамките на един месец за зоната за платено паркиране ще важи гратисен интервал , като водачите, които не са изпратили SMS или не са употребявали някой от другите способи на заплащане няма да бъдат глобявани. Заплащането на краткотрайно паркиране във Варна ще се прави по три метода . Първият е посредством мобилно приложение, което е неповторимо и го има единствено във Варна. Ще може да се заплаща за време през половин час, посредством авансово зареждане на „ виртуален портфейл ".

Вторият метод е посредством изпращане на SMS на къс номер 1352. Третият вид е посредством заплащане в някой от 25 търговски обекти в центъра на града, обозначени със стикери с логото на предприятието. Става въпрос за хотели, магазини за хранителни артикули, за писалищен материали, чието работно време съответствува с това на „ синя зона “. Те ще бъдат оборудвани със специфични механически средства, които ще са свързани с централната система. В тези обекти също ще може да се заплаща в брой. Това важи за чужденците, посещаващи Варна. Те ще могат да купуват виртуални талони, защото номерата на техните коли също ще бъдат въвеждани в системата.

Контролът в границите на „ синя зона “ ще се реализира единствено въз основата на регистрационните номера на колите. Няма да има талони и винетни стикери. Според Младен Иванов концепцията е в бъдеще обектите, в които ще може да се заплаща за престой в зоната за паркиране да доближат 100. Безплатно в обсега на „ синя зона “ ще могат да бъдат спирани всички електрически автомобили, както и двуколесни моторни транспортни средства. Паркирането за коли на хора с увреждания ще бъде гратис в границите на 3 часа, след което ще стартира таксуване по цени за краткотрайно паркиране от 1 лев на 60 минути.

Иванов уточни също, че в гратисния интервал за таксуване в „ синя зона “ 25 инспектори на предприятието „ Паркинги и синя зона “ ще раздават на жителите и гостите на Варна брошури и ще коментират разпоредбите за прилагане на платеното паркиране.

Служителите ще бъдат облечени със сигнални жилетки и ще имат баджове. Те ще раздават осведомителни материали на всички водачи, които имат интерес. „ Синята зона “ във Варна започва от на следващия ден – 11-ти юли. Обособени са 2603 паркоместа в карето сред бул. “Христо Ботев “, бул. “Мария Луиза “, бул. “Осми крайморски полк “, бул. “Цар Освободител “, бул. “Приморски “ и ул. “Девня “. Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч. В едномесечен период – до 12-ти август, при констатиране на неплащане такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни скоби. За погрешно паркираните коли обаче ще се постановат наказания, според Закона за придвижване по пътищата. Паркирането в „ синята зона “ е позволено до 3 часа. При постигане на оптималния интервал системата няма да приема и таксува опити за следващи заплащания и клиентът би трябвало да реалокира своя автомобил отвън обсега на зоната. Нов тричасов престой може да стартира, откакто изминат 30 минути от приключване на предходния. При нарушаване, на колите ще бъде поставяно техническо средство вид „ скоба “, а глобата за премахването й е в размер на 20 лева, според разпоредба на Общинския съвет. След края на работното време, „ закопчаните “ коли ще бъдат репатрирани, а притежателите им ще заплащат санкцията и за скобата, и за репатрирането, изясни още Младен Иванов.

По негови думи над 800 заявки за паркиране в „ синя зона “ са подадени от живущи в центъра на Варна или от компании, чиито офиси или търговски обекти попадат в този обсег от улици, а 40 % от заявките са подадени онлайн посредством уеб страницата www.varnaparking.bg. За останалите ползватели на „ синята зона “ методите за заплащане за почасово паркиране ще бъдат три – посредством мобилно приложение, посредством SMS или в брой. Мобилното приложение може да бъде изтеглено от уеб страницата на сдружението и дава опция да се заплати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително известие 5 минути преди приключване на интервала на паркиране.

Друг метод за заплащане е изпращане на известие. Клиентите на българските мобилни оператори би трябвало да пратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS би трябвало да възпроизвежда безусловно табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно известие от 1 лев плюс цената на SMS-а към мобилния оператор. Успешно възнаграждение се смята за осъществено, когато клиентът получи назад потвърдително известие. Третият метод за заплащане е в брой и се прави в търговски обекти, които са маркирани със стикер, на който е изписано на български и британски език. И там цената е 1 лева на час. Постъпилите средства от „ синята зона “ ще бъдат употребявани целево за възобновяване на уличната и пешеходната инфраструктура в зоната, изясни още Младен Иванов. Очакваните за тази година доходи са в размер на 3,7 млн. лв., а за идващите пет години – 27 млн. лв.. Общата инвестиция в „ синята зона “ във Варна възлиза на 20 млн. лв..

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР