От 11 до 19 юли 2021 година, Военноморските сили на

...
От 11 до 19 юли 2021 година, Военноморските сили на
Коментари Харесай

Започва националното военноморско учение с международно участие Бриз 2021

 От 11 до 19 юли 2021 година, Военноморските сили на Република България организират националното военноморско обучение " Бриз 2021 " отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни членки и сътрудници на НАТО (от Плана на Българската войска за 2021 година). Учението се организира в морските пространства на Република България и в региони, които са оповестени навреме.

Общо в учението ще вземат участие 14 страни с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Англия, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Втора непрекъсната военноморска група на НАТО и Втора непрекъсната противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Българските Военноморски сили ще вземат участие с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души персонален състав. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски, Щаба за консолидиране на силите на НАТО в Р България и Военномедицинска академия.

Двадесет и петият “Бриз " през 2021 година продължава традицията от предходните си издания да се отработи междуведомственото съдействие в многонационална среда, с дейното присъединяване на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, локални органи на ръководство и неправителствени и частни организации в целия развой на обмисляне, подготовка и управление на учението. В епизодите на " Бриз 2021 " се включват:

Областна администрация Варна;

Община Варна;

Европейска организация по Морска сигурност (EMSA);

Български червен кръст;

ИА " Морска администрация " ;

Дирекция “Морска администрация " - Варна;

Групово дело “Аварийно избавителна активност " - Варна;

Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване;

Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " ;

Държавно дружество “Ръководство на въздушното придвижване " ;

Регионална дирекция " Гранична полиция " -Бургас;

Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Варна;

Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Варна;

" Районен център 112 " - Варна;

Регионална здравна ревизия - Варна;

Център за незабавна здравна помощ - Варна;

Пристанище " Варна " ЕАД;

МБАЛ - Варна към ВМА;

" Поддържане чистотата на морските води " АД;

Басейнова дирекция " Черноморския регион " ;

" Космос Шипинг " АД;

Параходство " Български морски флот " АД;

Доброволческо съдружие " Булсар " ;

Медицински университет “Проф.д-р Параскев Стоянов " – Варна;

" Порт флот 99 “ АД;

" Пилотска станция Варна-П “ ЕООД.

Основната концепция на учението е да се увеличи оперативната съгласуемост и взаимоотношението сред Военноморски сили на участващите в учението страни, посредством отработване на взаимни задания и водене на необятен набор от бойни дейности на море в интервенция за обезпечаване на морската сигурност в района, както и да се сертифицира командване на тактическа група патрулни кораби според условията на НАТО (MAREVAL).

Усилията по време на учението са ориентирани към рационализиране на равнището на подготовка на персоналния състав от Военноморски сили по обмисляне и осъществяване на морска интервенция в съдружен формат, по противодействието на стандартни и неконвенционални закани посредством водене на необятен набор от бойни дейности на море (борба с въздушен, надводен и подводен съперник, противоминни дейности, надзор на корабоплаването; дейности против асиметрични заплахи) и издигане равнището на съгласуваност с държавни и неправителствени организации и институции при реакция на рецесии и отбрана на популацията, дейности при очистване на пожар на борда на търговски транспортен съд в пристанище, преодоляване на отвлечен търговски транспортен съд, избавяне на бедстващи хора на море и очистване на нефтен разлив.

След прекосяване на цялостния развой на обмисляне по стандартите на НАТО, се образува Щаб и многонационално корабно оперативно съединяване. Планирането на учението се извърши под управлението на командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ началник на " Бриз 2021 ". Офицер, провеждащ учението и шеф на учението е капитан І сан Камен Кукуров – шеф на Щаба на Военноморски сили. Началник на Щаба на управлението на учението е капитан I сан Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на Военноморски сили.

Командир на многонационалното корабно оперативно съединяване е флотилен адмирал Велко Велков – пълководец на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се употребява мним сюжет, който дава опция на българските военни моряци да се приготвят за посрещане провокациите на днешния ден взаимно със съюзните Военноморски сили и сътрудниците от държавни и неправителствени организации и институции.

Фактическите дейности се организират при следните стадии – предварителна подготовка (разкриване щаб за надзор на учението /EXCON/, идване на задграничните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и финален стадий (дискусия, анализ и разпускане на съединението).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР