От 11 до 14 октомври 2018 г., град Белоградчик бе

...
От 11 до 14 октомври 2018 г., град Белоградчик бе
Коментари Харесай

Белоградчик беше домакин на международен форум /снимки/

От 11 до 14 октомври 2018 година, град Белоградчик бе хазаин на интернационална научна конференция „ Геопарковете и модерното общество “. Съорганизатори на форума бяха „ Геопарк Белоградчишки скали “, община Белоградчик и Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “, с поддръжката на Министерството на околната среда и водите, Европейската асоциация за запазване на геоложкото завещание, Глобалната мрежа на геопарковете на ЮНЕСКО и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.
Конференцията бе отдадена на 20 годишнината от оповестяването на самодейността UNESKO GEOPARK през 1998 година в гр. Белоградчик на извършената тогава среща на Европейската асоциация за запазване на геоложкото завещание ProGEO.
По време на форума 52 участници от 4 континента обмениха опит в региона на опазването на естественото завещание и неговото експониране и разпространение. Сред гостите бяха Александър Андрасану – шеф на „ Геопарк Румъния “ и съветник за Геопарк „ Белоградчишки скали “ по линия на ЮНЕСКО, както и доцент Наталия Николаевна и Николай Михайлович от Московския университет, които са измежду основателите на концепцията за основаване на геопарка преди 20 години.
В уводното си слово към участниците, проф. Димитър Синьовски, зав. катедра „ Геология и геоинформатика “ в Минно-геоложкия университет, показа, че Белоградчик е емблематично място за България. Той акцентира, че не инцидентно през 1998 година тук е оповестена самодейността на ЮНЕСКО за основаване на Глобална мрежа от геопаркове, която бързо набира скорост и 20 години по-късно сплотява 120 геопарка по целия свят.
В своето слово Борис Николов – кмет на община Белоградчик, съобщи, че в последните години община Белоградчик има насъбран задоволително позитивен опит в генерирането на хрумвания и ръководството на планове, а през двата кметски мандата са вложени десетки милиони левове в градска среда, туристическа инфраструктура, в обществените, просветителните и културните институции на територията на общината. И продължи: „ Искрено се надявам, че споделения опит, новите хрумвания и новите другари, които ще завоюва Белоградчик в следствие от тази високо представителна научна, ще вдъхнат живот и на плана Геопарк „ Белоградчишки скали “. Пожелавам скоро да се сбъдне тази наша фантазия. Вярвам, че вие също ще станете част от нейната сполучлива реализация “.
Темите, дискутираните по време на сесиите на конференцията, показаха на институциите неповторимата опция на България да разпространява своите естествени забележителности посредством световната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО. Ссподелиха бе опит и положителни практики в основаването, развиването и ръководството на новата категория – предпазена територия „ геопарк “. Подчертано бе възходящото значение на геоложкото завещание за стопанската система на слаборазвитите райони посредством насърчаване на геотуризъм наред с другите различни форми на резистентен туризъм – културен туризъм, селски туризъм и екотуризъм. В дните на събитието, гостите имаха опцията да се срещнат с естествените забележителности на Белоградчик посредством тематичните екскурзии – „ Геоложки и културни явления – основни очевидци на историята на Земята и индивида в района “ и „ Тектоника и предалпийска характерност на Западния балкан “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР