От 100 до 400% поскъпване на “Гражданска отговорност” може да

...
От 100 до 400% поскъпване на “Гражданска отговорност” може да
Коментари Харесай

Под 100 лв. може да падне полицата за съвестните шофьори

От 100 до 400% повишаване на “Гражданска отговорност” може да донесе за водачите с нарушавания новата система “бонус - малус”. С от 8 до 42% се чака да поевтинее застраховката за изрядните.
При настояща цена на полицата към 200 лева това значи, че за хулиганите на пътя тя може да набъбне до 1000-1100 лева, а за правилните - да спадне и под 100 лева
Това демонстрират систематизираните сметки в поръчания от Комисията за финансов контрол (КФН) отчет на консултантската компания “Ърнст енд Янг”.
Разработката предлага 11 сюжета, които комбинират разнообразни фактори за установяване на цената, видя “24 часа”. Вариантите се разграничават по размера на точките, които носят разнообразни фактори за установяване на цената на полицата.
Идеята на новата методика ще е всеки осигурител да избере по какъв начин да постъпва с недобросъвестните и да подтиква останалите.
Факторите, които сега дефинират цената на наложителната лавица - стаж на водача, възраст, обитаемо място и кубатура на колата, ще се запазят.
Към тях ще бъдат добавени и такива, които правят оценка държанието на пътя в последната година и всяка последваща след въвеждане на новата система.
Всяко от документираните от КАТ нарушавания ще носи точки, като тежестта им зависи основно от размера на глобите, планувани в закона. При рецидив наказателните точки се удвояват.
Всеки от разновидностите планува да се водят две досиета - на водачите и на колите.
Достъп в действително време до тях ще имат както застрахователите и гаранционният фонд, по този начин и контролните органи.
Мощността на колата, годината на произвеждане, техническите прегледи, постоянното ѝ поддържане ще влязат в досието на автомобила и също ще носят наказателни точки.
През предходната седмица финансовият регулатор изпрати отчета за разискване в транспортното и вътрешното министерства защото се оказа усложнен в избора на водещ сюжет. Очаква се през есента да се организира публично разискване.
От финансовия регулатор, управителен от Карина Караиванова, отхвърлиха коментар по тематиката, до момента в който не се произнесат Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР