От 10-и до 15 - и декември Община Враца предлага

...
От 10-и до 15 - и декември Община Враца предлага
Коментари Харесай

Врачани гледат великите филми на режисьора Людмил Кирков, входът е свободен!

От 10-и до 15 - и декември Община Враца предлага на публиката безвъзмездни прожекции на най-обичаните филми на известния режисьор Людмил Кирков.
Малкият град - там, където постоянно се раждат огромни хора. Тази мисъл приляга напълно за подобен занаятчия на българското кино, какъвто е режисьорът Людмил Кирков. Ражда се във Враца, като тънък и внимателен човек го помнят сътрудниците му и приятелите от филмовата колегия. Но има огромно сърце, това споделя режисьорът на документалния филм за него, сътрудника му Стойчо Шишков. За остарялата генерация врачани, той си остава, в този момент и вечно, режисьорът,с огромно сърце, който снима „ Момчето си отива “и направи известен родния си град в света на киното. Вече не съществува дребната сладкарничка, на центъра на Враца, където продавачка беше Невена Коканова, а срамежливият младеж си купуваше една боза от 6 ст., само че и до през днешния ден кореняците врачани споделят: Ей там снимаха оня филм с НевенаКоканова!
До 15 декември поданици и посетители на Враца може да се насладят на гледка от филмите на Людмил Кирков. Прожекциите са безвъзмездни в кино Метропол от 17.30 часа. В програмата са включени „ Матриархат “;„ Селянинът с колелото “; „ Не си отивай “; „ Петък вечер “; „ Момчето си отива “; „ Оркестър без име “. Очаква се за срещи-разговори с публиката да дойдат на 14 декември сътрудници на създателя – актьорите Филип Трифонов и Катерина Евро.
Днес е един ден на особена респект, тъй като на 12 декември 1995, преди 23 години, на 81- годишна възраст, безшумно угасва живота на създателя Людмил Кирков. Много удачно уредниците са избрали да бъде показано продължението на кино лентата „ Момчето си отива “, а точно –„ Не си отивай “. Юношата Ран (Филип Трифонов), към този момент е зрял човек, шеф на учебно заведение в родното си градче. Съученичката му Марияна (Сашка Братанова) е негова брачна половинка. Осъществяват ли фантазиите си и по какъв начин продължава животът на основните герои – такива са екзистенциалните въпроси, които са на напред във времето във кино лентата.
Людмил Кирков приключва театрална постановка при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ (1955). Специализира кинорежисура в Москва (1959). Може би поради това, типично по чеховски, в работата му участва оня спокоен и филигранно направен облик на дребния човек, от дребния град, с дребните му огромни фантазии. През цялото си творчество (13 игрални кино лентата, един мини сериал и една късометражка) той се пробва да се опълчва на задушаващата атмосфера на порочност в една отминала ера на тесногръдие и консерватизъм.
Филмите на Людмил Кирков демонстрират положителното като хубост и правота в съвсем християнски дух. Според него, най-неподатливото в света, който ни разкрива, е дълбоката всекидневност на човешкото битие. „ Людете-сме-свързани – от тази настройка Кирков построява своите филми - даже такива непретенциозни откъм сюжет и персонаж филми като„ Момчето си отива “, „ Не си отивай “; „ Оркестър без име “ (да не приказваме за „ Матриархат “ и„ Селянинът с колелото “), са празненство на родството сред хората.
Филмите на Людмил Кирков описват за крушението на огромна нравствена заблуда. Той се базира на непоносимото човешко съществуване в света. Неговите рворби ни водят – посредством естетиката на видимо тривиалното ежедневие, в областта на несъвместимостта на човешката мяра с всичко външно на нея. Човекът е космос, само че е затворен в себе си.
В памет на бележития врачанин Община Враца поде самодейност за изграждане на паметник-чешма. Първата копка на паметника беше направена в Деня на националните будителите - 1 ноември. Мястото, което е определено, е градинката пред Дома на науката и техниката, а създател е скулпторът Милен Каменов. Монументът ще бъде с съвременна визия и ще съставлява кино лента с барелеф на режисьора и чешма.
„ Замисълът е всеки, който отпива, да направи своя алегоричен реверанс пред гения на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков “, сподели кметът Калин Каменов.
Идеята за основаване на монумента даде Инициативен комитет „ В памет на Людмил Кирков “ с ръководител Филип Трифонов - артистът изиграл ролята на Ран във кино лентата, сниман във Враца „ Момчето се отива “ и зам.-председател - Евелина Васкова, шеф на Дома на науката и техниката.
Средствата за издигане на барелефа към този момент се събират с дарения. Всеки искащ да подкрепи построяването на паметник-чешмата, може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.
Бихме могли единствено да гадаем какви филми би снимал през днешния ден, в случай че беше жив Людмил Кирков. Но най-малко аз, ни минимум не се колебая, че в тях би въплътил болката от нарушеното равновесие в обществото и от загубата на какъвто и да е правилен ориентир и мярка за човешкото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР