От 10 години искам да съм педиатър, от 6 години

...
От 10 години искам да съм педиатър, от 6 години
Коментари Харесай

Няма сестри, специализанти, заплати, обявиха педиатрите на протест

От 10 години желая да съм педиатър, от 6 години съм специализант в педиатрията в София - първо ревматология, в този момент специализирам и друго. И за всичкото това време в болничното заведение няма нито едно щятно място за платена специализация. Работя на друго място и специализирам тук. Напълно гратис. А след това се питаме за какво няма педиатри ". Това съобщи млада детска лекарка, която дружно със своите сътрудници излезе през днешния ден на митинг пред профилираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София.

Сестрите в болничното заведение пък работят най-малко на още едно място, като това е в най-дория случай. Има и такива, които са в три, даже и в четири лечебни заведения. Основните щатове за сестри в болничното заведение не са запълнени, а графиците се вършат от хора, назначени на половин или даже на една трета щат. Повечето сестри са в пенсионна или предпенсионна възраст. В отделенията лекарите с съответната компетентност също недостигат. А всичко това идва от доста ниското възнаграждение, описаха протестиращите.

Медиците от единствената съществуваща сега детска профилирана болница желаят почтено възнаграждение за труда си, отпадане на лимитите, с цел да могат да одобряват и лекуват болните деца умерено и направената от тях работа да се заплаща от здравната каса. Настояват и за специфичен статут за болничното заведение, който да я отличава от останалите търговски сдружения и да разреши по-сериозна поддръжка от страната за педиатричните грижи.

А през днешния ден изложиха още от проблемите.

От над 50 специализанта в болничното заведение, идващи от цяла България, единствено четирима са на щат към болничното заведение. От години такива щатни бройки не са разкривани, защото болничното заведение няма средства да заплаща на специализантите, описа млада лекарка, поискала да остане анонимна. Тя персонално работи на две места и всеки ден по близо 16 часа. Но тук е единственото място, където мога да видя подобин случаи, тук е единствената клиника по детска генетика, да вземем за пример, доста положителни експерти по всевъзможен тип детски заболявания, тук мога само да се науча качествено, да имам нужните познания, да стана в действителност експерт, добави тя.

Така мислят и останалите специализанти, които също работят на още едно или две места, с цел да могат да учат с години в педиатрията, без да им се заплаща.


© Велко Ангелов

" Не можем да привличаме нови експерти, а имаме голяма потребност. Всички се отхвърлят, като чуят какво е натоварването и против какви пари ", обявиха протестиращите. От скоро в боницата и то не на щат има един психолог, с който могат да се съветват родителите на тежко болните деца, както и лекарите при потребност. Той обаче е назначен по план за няколко години и не е ясно какво ще стане след приключването му.

Сестрите пък описаха, че даже и да желаят и да са навършили пенсионна възраст, не могат пъкъл си разрешат на се пенсионират. Защото другояче нямало кой да запълва графиците и да работи. Внучката ми сега също е сестра в болничното заведение, внучките и бабите работим дружно и нищо не се е порменило от времето, в които постъпвах, описа една от протестиращите сестри. Лекарите пък означиха, че работата на сестрите в болничното заведение е доста профилирана и има разлики, специфики според от отделението, в което работят. Учи се доста след 4-те години в университета, поставят се съществени старания, а като че ли никой в страната не ги цени, заплатата на сестрите тук е с 50-100 лв. над минималната за страната, показаха протестиращите.

" Според разпорежданията на здравното министерство 60 на 100 от цената на клиничната пътека би трябвало да отива за заплащане на личния състав, само че при нас това няма по какъв начин да стане, другояче не можем да покриваме консумативи, операции, проучвания. Така сумата пада съществено и надлежно и заплащането ", разяснява още доктор Антон Владимиров. Сега всички обещания, които дава министерството на опазването на здравето за оправялане на ситуацията, са главно за бъдещето, за интервала 2020 година - 2022 година, аз нямам това време, добави той. Лично си е дал период до юни и в случай че не види смяна, счита да напусне. Прогнозира, че сходно ще е държанието и на доста други негови сътрудници, като по този начин, въпреки да няма решение за групови оставки, отново ще се стигне до сериозен отлив.

" В бъдеще няма да сме тук, няма да издържим. Правихме доста взаимни отстъпки, само че тези взаимни отстъпки към този момент слагат на писк пациентите, а това е компромис, който няма да създадем ", съобщи и негова колежка.

Да поддържат лекарите, бяха пристигнали и родители на деца, дългогодишни пациенти на болничното заведение. " Не запознат съм политика или от клинични пътеки, само че запознат съм човешка добрина. В тази болница я видях ", съобщи Йордан Георгиев, татко на болно дете, пациент на педиатрията.

Вчера работещи в педиатрията се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев. Макар да срещнаха схващане и обещания, че част от настояванията им ще бъдат изпълнени, те не анулираха митингите си. И обясниха, че за момента не са склонни да разчитат единствено на обещания, а желаят да видят гаранции, че ситуацията ще бъде променено. И показаха, че множеството му обещания са за бъдещето, вероятно след към две години, когато се чака да е подготвена новата национална детска болница. " Имаме сериозните опасения, че България ще дочака бъдещата педиатрия без да има и в този момент съществуващата ", разясниха медиците.

А обещанията за възможни промени след май, опсрещнаха с съмнение.

Затова не престават и митингите. Като за 10 май възнамеряват и да затворят придвижването по булеварда пред болничното заведение, в случай че не получат ясни гаранции за промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР