От 10.30 часа, пред сградата на Народния театър започва честването

...
От 10.30 часа, пред сградата на Народния театър започва честването
Коментари Харесай

Как Народният театър чества 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов

От 10.30 часа, пред постройката на Народния спектакъл стартира честването на 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и драматургът на театъра Мирела Иванова ще изнесат къси речи в памет на огромния публицист и стихотворец. Така те ще открият взаимна галерия – на Столична община и Българска академия на науките, която може да бъде забелязана пред постройката на театъра.

След финала на церемонията – към 11.10 часа, към къщата на Иван Вазов на ъгъла на улиците „ Раковски” и „ Иван Вазов” ще се насочи шествие с присъединяване на артисти от трупата на театъра, негови чиновници, интелектуалци и жители. В дома му, от обичания на Вазов балкон с аспект към театъра 11-годишната Калина Божинова – щерка на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – наследник на артиста Даниел Ангелов, ще показват емблематичните му стихотворения „ Аз съм българче” и „ Молитва”.

Шествието ще продължи към паметника на Вазов, където ще прозвучат стихове на поета, а слово ще произнесе шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов.

От 18.00 часа на Голямата сцена в Народния спектакъл ще стартира тържествената гала по отбелязване на огромната годишнина. На нея ще бъдат оповестени имената на номинираните и носителят на новоучредената премия за нравствен принос на името на Иван Вазов. Водещ на церемонията ще е артистът от Народния спектакъл Дарин Ангелов. Специално слово ще произнесе известният вазовед член кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години.

След това ще бъде показан документалният филм „ Театър по време на пандемия “ на режисьора Борис Радев. Филмът е продуциран от Народния спектакъл. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев. В облика на Иван Вазов се превъплъщава артистът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по Българска национална телевизия 1, още на 9 юли, вечерта от 22.30 часа.

След края на прожекцията феновете ще могат да видят и премиерата на спектакъла „ О, ти, която и да си... “ от Мирела Иванова, разкриващ любовния свят на поета. Режисьор е Бойка Велкова, а в функциите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР