От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини

...
От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини
Коментари Харесай

Чешмичките по столичните паркове и градинки ще заработят от другата седмица


От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини и парковете в София. На места някои районни кметове са взели сами такова решение и към този момент са ги пуснали, само че от 1.06. се пускат на всички места. Това сподели в изявление за БГНЕС шефът на Общинското дружество „ Паркове и градски градини “ Милена Васева.

Васева посочи, че поради пандемията нови чешми няма да се построяват.

„ Засега са стопирани плановете, които бяха планувани да се изпълнят тази година. Реализирането на ремонта на чешмите при езерото с лилиите в Борисовата градина остава под въпрос. Там желаеме изцяло осъществяване – присъединили сме няколко чешми, цялото пространство, осветяване, както и подземната инфраструктура и канализацията да бъде възобновена. На този стадий те ще бъдат пуснати както работеха предходната година “, изясни тя и добави, че в проектите на предприятието е да бъде поправена чешмата при Обсерваторията, както и тази при братската могила.

Васева увери, че чешмата в „ Докторската градина “ ще проработи още веднъж и посочи, че предходната година е била възстановявана на два пъти. Последният път потърпевша при вандалски акт, само че към този момент по този начин или другояче било време за зазимяване, по тази причина не е била пусната още веднъж.

„ На множеството места непрекъснато има вандалски прояви, свързани с чешмите – задръстване, чупене на канелки, макар съществуването на защитата. За страдание към момента има хора, които очевидно с това се забавляват – да чупят “, разяснява шефът и прикани хората към отговорно държание – да пазят чешмите, тъй като от това зависи те да работят и да има къде да утоляваме жаждата в жегите.

От думите й стана ясно още, че има жители, които си носят принадлежности и сами пускат чешмите, което е неправилно. Най-често това го вършат стопани на домашни любимци. Ето за какво обмислят да бъдат направени по-ниски корита, от които домашните любимци да могат да пият вода, с цел да не се стига до умишленото задръстване на съществуващите корита. Васева счита, че такива благоприятни условия ще има още от тази година на някои места.

Милена Васева уточни, че тази година задачата им е да възвръщат остарели чешми, само че освен отчасти, а изцяло.

„ Възстановяването на канелки и чучурчета вършим всекидневно. Когато възстановим някоя зона по-цялостно, нормално предвиждаме охраняем пост или видеонаблюдение, с цел да може да опазим инвестицията, която прави Столичната община “, съобщи тя.

Поетапно стартира и стартирането на бутоните на така наречен “умни светофари ”, които за времето на изключителното състояние бяха спряни за болестта да не се разнася.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР