От 1 юни Испания има нов премиер. 46-годишният лидер на

...
От 1 юни Испания има нов премиер. 46-годишният лидер на
Коментари Харесай

Хорхе Фуентес: Кризата в Каталуния ще продължи и при новото испанско правителство

От 1 юни Испания има нов министър председател. 46-годишният водач на социалистите Педро Санчес размени на поста консерватора Мариано Рахой след гласоподаване на избор на съмнение в долната камара на Народното събрание.

Вотът на съмнение против Рахой беше обвързван с присъдите по корупционен скандал против политици от партията му. Те бяха произнесени предходната седмица и на процедура обърнаха нова страница в политическата история на Испания.

Има доста неясноти към бъдещото държавно управление на Педро Санчес и неговата политика. 

В предаването " Събота 150 " с воите прогнози по тематиката направиха някогашният посленик у нас Хорхе Фуентес и преподавателят по модерна история от Софийския университет доц.д-р Гергана Алексиева.

Посланик Хорхе Фуентес Монсонис-Вилялонга е испански посланик от кариерата. Завършва политически и стопански науки в университетите в Мадрид и Саламанка. Специализира в Лондон и в Сорбоната. През 1969 година е признат в Дипломатическата школа и след завършването й започва дипломатическата си кариера и упражнява професията  на посланик без спиране до 2011 год. Тя го води от Мадрид до Женева Ню Йорк (ООН), Тунис, Стокхолм, Вашингтон, Загреб и Брюксел. 

Фуентес управлява и дипломатическата задача на Испания в България от 1993 до 1997 година, когато се реализира първото държавно посещаване на тогавашния Крал Хуан Карлос и Кралица София в България, а също и през интервала 2009-2010 година, когато Испания поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Автор на над 20 книги, отдадени на интернационалната политика, както и на публикации и есета за испански и задгранични списания и вестници.
Новият испански министър председател Педро Санчес с название " Красавеца " беше упрекнат от съперниците си, че се трансформира в Юда на испанската политика. И че държи да влезе в историята и да ръководи, без значение с кого. Социалистите имат единствено 84 места от 350 в долната камара на Народното събрание. За да смъкна Мариано Рахой, Санчес събра 180 гласа. Освен крайнолевите от " Подемос " го поддържаха и каталунските и баските националисти. Няма ли да се окаже прекомерно висока цената на тази поддръжка?

" Мисля, че Санчес ще има проблеми, тъй като Социалистическата партия постоянно е била за опазване на целостта на Испания. Само че би трябвало да удовлетвори настояванията на партиите, които го поддържаха. Иначе кабинетът му просто мъчно ще оцелее. Правителството " Франкенщайн ", както го нарекоха, няма да може да ръководи. Той, несъмнено, ще опита да остане на власт месеци, половин година, а е допустимо да се задържи и повече, предвижда Хорхе Фуентес.

Доц. Гергана Алексиева счита, че съдействието на Социалистите на Педро Санчес и партията на Пабло Иглесиас Подемос може да се окаже сполучливо и да има устойчиво държавно управление за няколко години. Тя не вижда особени рискове и в поддръжката на националистите за премиера Педро Санчес.

Доц. Алексиева е създател на редица публикации за сепаратизма в Испания. Тя напомни, че каталунските политици също дадоха преди известно време сигнали за подготвеност за разговор и в случай че се реши въпросът за вноската на Каталуния в общата хазна, има шансове за решение на рецесията. 
 
Перспективата за рецесията в Каталуния съгласно Хорхе Фуентес:

" По казуса " Каталуния " нещата стоят много зле. Страхувам се, че и през идващите години ще продължи това състояние на неустановеност. Там  ще продължат да стачкуват, да веят знамето на сепаратизма, само че не трябва да забравяме и друго: да, има над два милиона последователи на отделянето от Испания, само че и три милиона, които са за оставане. С Мариано Рахой като министър председател за сепаратистите не беше допустимо да създадат нищо. По този въпрос и Санчес беше на страната на Рахой и на Гражданите. Но в този момент е в доста деликатна обстановка и всяко изказване може да налее вода в мелницата на сепаратистите. Така че в случай че до момента ситуацията беше неприятно, в този момент става още по-сложно. "

Корупционен скандал взриви политическото напрежение и смъкна държавното управление на 63-годишния Мариано Рахой. От 2011-а до момента той устоя на доста рецесии. Но предходната седмица бяха произнесени присъди против негови съпартийци и не помогнаха изказванията му, че самата партия не е наказана.  Вотът засенчи разкритията, че водачът на " Подемос " и приятелката му са се приютили в къща отвън града за 600 000 хиляди евро. Ще бъдат ли наранени и позициите на " Подемос ", въпреки всичко?

" Честно казано, парадоксът при този избор на съмнение е, че за него се сплотиха двете най-корумпирани партии в Испания. Ако създадем ранглиста на корупцията, която за жалост в Испания е с много високи равнища, най-корупцирана е Социалистическата партия. Дори в случай че вземем единствено случаите в Андалусия. Но има партия, която от самото си начало е корупирана и това е Подемос, която беше основана с пари от Венецуела и Иран. И откакто тези партии съумяха да смъкват държавното управление с претекст " корупция " се запитвам дали ще проверяват личните си случаи. А държанието на водача на Подемос Пабло Иглесиас и приятелката му също е показателно. Един ден ти приказват, че управниците би трябвало да живеят измежду народа, да пътуват в градския превоз, а на идващия си купуват доста скъпа къща надалеч от тълпата ", означи Хорхе Фуентес.

Дипломатът разяснява и политическото бъдеще на партията " Гражданите ":
 
" Гражданите ", съгласно последните изследвания, е партията с най-голям рейтинг. Това е последица от цялата каталунска рецесия. Вотът на съмнение обаче не  оказа помощ за тяхната известност. Те биха предпочели разновидността предварителни избори през октомври. Много се колебая, че Санчес би желал да има избори през есента. Мисля, че ще се опита да ги отсрочи най-малко за следващата година и да се задържи колкото може по-дълго. Интересите му с Гражданите са изцяло противоположни, тъй като те имат интерес гласуването да е по-скоро. Не изключвам самодейност за избор на съмнение от тяхна страна против екипа Санчес - Иглесиас. И се надявам, че Гражданите са бъдещето на политическия Център-дясно. "

Парадокс е, че Педро Санчес стана министър председател, без да е печелил избори. Точно в това го укори някогашният към този момент министър - ръководител. Мариано Рахой имаше безусловно болшинство за първия си мандат, само че вторият стартира едвам откакто социалистите се въздържаха, с цел да му разрешат да ръководи. Можеше да избегне свалянето си от власт, като подаде оставка и свика нови избори, само че не го направи, Защо? 

" Мисля, че Рахой искаше да си тръгне с достолепие. Според мен сподели, че е извънреден общественик и почтен човек. Но считам, че това е краят на политическата му кариера. Много се колебая, че ще се вкопчи на в ролята на водач на Народната партия и на опозицията. Може и да бъркам, само че ми се коства, че ще употребява момента, с цел да каже довиждане на политиката. Мисля, че ерата Мариано Рахой завърши ", сподели още някогашният дипломат у нас Хорхе Фуентес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР