От 1 юни Газпром експорт спира доставките за водещата датска

...
От 1 юни Газпром експорт спира доставките за водещата датска
Коментари Харесай

Спира се руският газ и за Дания, както и за Shell

От 1 юни " Газпром износ " стопира доставките за водещата датска компания " Йорстед " (Ørsted), както и за " Шел Енерджи Лимитед " (Shell Energy Europe Limited) по нейни контракти за Германия. Причината е, че двете компании не с аплатили в рубли за зивършените през април доставки, оповестиха от съветския газов снабдител във вторник.

Така Дания се причислява към листата с европейски страни, за които Русия към този момент затвори кранчето. Първи в края на април бяха България и Полша, последва Финландия, а от 31 май съветски газ не влиза и в Нидерландия.

Двете нови компании, оставащи без съветски газ, са уведомили " Газпром износ ", че не считат да правят плащани яв рубли, какво изисква указът на съветския президент Владимир Путин. По данни на съветската Федерална митническа работа, през 2021 година Русия е изнесла за Дания към 1.07 милиарда куб. м природен газ. Договорът с " Шел " е бил за 1.2 милиарда куб. м годишно.

По-рано във вторник " Газпром " спря доставките за Нидерландия, след отхвърли на държавната компания " ГазТера " (GasTerra) да заплаща в рубли. Това може да усложни запълването на газовите складове в Нидерланския тази зима, разгласи министърът по въпросите на климата и енергийната политика Роб Йеттен.

Той обаче се надява в последна сметка " хранилищата да бъдат запълнени в точния момент и в задоволителен размер ", което ще стане с полутечен природен газ от други страни. Повече детайлности по въпроса ще бъдат дадени по-късно. Страната трябваше д аполучи 2 милиарда куб. м съветски газ до октомври, което в този момент няма да стане.

През 2021 година Русия е изнесла за Нидерландия 6.67 милиарда куб. м природен газ, още веднъж по данните на съветските митнически служби, представени от ТАСС.

На фона на отхвърли на посочените страни и компании да одобряват едностранното нарушаване от " Газпром " на договорите за заплащане в евро или долари, немският тръст " Унипер " (Uniper) е платил в края на май газовите си доставки от Русия по новия метод.

" Както други немски и европейски компании, " Унипер " промени метода за заплащане на доставките от Русия. " Унипер " заплаща в евро в сходство с новия платежен механизъм ", показва се в известие на компанията. Според него е спазен санкционният режим против Русия и е обезпечено осъществяването на договорите. " Процесът по-рано бе координиран с държавното управление на Германия и подхожда на предписанията на Европейски Съюз ", декларират от немския тръст.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР