От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол,

...
От 1 юли вместо кръвна проба за употреба на алкохол,
Коментари Харесай

Вместо кръвна проба за алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор

От 1 юли вместо кръвна проба за приложимост на алкохол, водачите могат да избират тест с доказателствен анализатор. Този апарат демонстрира концентрацията на алкохол в кръвта посредством измерването му в издишания въздух и регистрира наличието на алкохол в горните дихателни пътища.

Използването на доказателствен анализатор бе въведено с новата разпоредба за алкохолните проби и опиати, която влезе в действие още при започване на годината. Специално използването на доказателствения анализатор обаче бе отсрочена за лятото, с цел да могат да се закупят нужния брой уреди, да се сертифицират и да се обучат пътните служители на реда за работа с тях.

Според наредбата новите уреди ще се употребяват в четири случая: когато лидерът откаже осъществяване на инспекция с техническо средство (уред за премерване на алкохол); когато не приема показанията на техническото средство; когато осъществената проба с техническо средство е некачествена или невалидна; и когато физическото положение на лицето не разрешава осъществяване на инспекция с техническо средство.

Досега водачите след инспекция за алкохол на пътя можеха да избират единствено здравно проучване в болница за потвърждаване или оборване на резултатите. Това право те ще имат и отсега нататък - може да изискат като второ проучване кръвен тест, а не инспекция с доказателствен анализатор. Сега просто ще имат още една опция за избор. Ако обаче изберете кръвна проба, след това нямате право да желаете проучване с доказателствен анализатор. И противоположното - в случай че изберете уреда, след това не може да желаете кръвна проба, означават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Самите уреди ще се намират в районните ръководства и съгласно Министерство на вътрешните работи те са също толкоз прецизни и точни, колкото и кръвните проучвания. Концентрацията на алкохол ще се прави с две следващи измервания от доказателствения анализатор и като краен резултат в протокола ще се вписва средноаритметичната им стойност.

В новата разпоредба има още няколко значими момента, които се отнасят до правата и отговорности на водачите при инспекция. При съставянето на акт за приложимост на алкохол над 0,5 промила, открита с алкомер, пътният служител на реда попълня и ваучър за проучване, а водачът персонално вписва в талона дали приема показанията на техническото средство или теста. В случай, че не приема показанията на дрегера, водачът избира дали да се подложи на доказателствен анализатор, или на здравно лабораторно проучване. При отвод да избере един от двата метода се одобряват регистрираните показания от дрегера.

Когато с техническо средство е открита централизация на алкохол над 1,2 на 1000, полицейски орган води лицето до мястото за осъществяване на определяне с доказателствен анализатор или на здравно проучване.

С доказателствен анализатор могат да работят единствено чиновници на Министерство на вътрешните работи, минали профилирано образование. Там, където има подобен апарат, наложително се води дневник, в който се вписва датата и часът на явяване, номерът и датата на издаване на талона за проучване и часът на осъществяване на установяването с доказателствен анализатор. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР