От 1 юли влиза в сила график за дежурствата на

...
От 1 юли влиза в сила график за дежурствата на
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив оповести нови изисквания към болниците за борбата с COVID-19

От 1 юли влиза в действие график за дежурствата на екипите от доктор – анестезиолог и две сестри, който всяка една болница в Пловдив ще обезпечи за Инфекциозна клиника на УМБАЛ „ Свети Георги “. Това реши Медицинският щаб след поредна среща с шефовете на здравните заведения.

По думите на регионалния шеф Дани Каназирева, основаната организация е доста добра и дава опция да се обезпечат до края на годината екипите за интензивното лекуване на пациентите с COVID-19.

Тя заяви, че за първите три месеца, за по 45 дни с по два екипа в графика влиза УМБАЛ “Каспела “, а с по един – УМБАЛ Еврохоспитал “, МБАЛ „ Свети Мина “ и МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ и УМБАЛ „ Пловдив “.

Следващото тримесечие дежурството ще се поеме от УМБАЛ „ Пълмед “ и МБАЛ “ Св. Каридад “ с по два екипа за 45 дни и с по един екип от УМБАЛ „ Еврохоспитал “ и УМБАЛ „ Пловдив “.

По предложение на регионалния шеф като аварийна болница, единствено за лекуване на COVID-19, и в случай че се наложи при усложняване на ситуацията, паралелно с УМБАЛ „ Свети Георги “, се дефинира МБАЛ „ Свети Иван Рилски “.

„ За мен най-важното е по този начин да организираме активността на лечебните заведения, че да имаме задоволително свободни кревати, в това число за интензивно лекуване, като в това време запазим активността им и за лекуване на другите болести, разяснява Каназирева.

С оглед на епидемиологичната обстановка в региона към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, поданици на пловдивска област, е 187.

За последните три дни –събота, неделя и понеделник новорегистрираните случаи са общо 24. От тях в Пловдив са 11, останалите 13 са в региона.

Нови общини, които записват болни, са Садово -2 и в Куклен -1.

От днешните случаи имаме мъж на 33 години, военнослужещ в отделение в Асеновград, който ще бъде приет в болница. Предприети са всички ограничения, по отношение на контактните лица и се връчват наставления.

Има и момче на 7 години от с. Белащица, контактен на майка си и баба си, обявени предходната седмица.

Направеното епидемиологично изследване демонстрира, че по- огромна част от случаите – 9, са свързани със сбирката в Перущица, като новорегистрираните са контактни лица.

В това число от новите случаи – мъж на 40 години от с. Селци, евангелистки свещеник и рехабилитатор от Общностния център, който се намира в един двор с Детска градина „ Щастливо детство “ и е контактен на готвачката от детското заведение/съобщена предходната седмица/.

COVID-19 стигна и до Момчилград

Друг случаи е посочил връзка със цех „ Костал “ в Пазарджик, мъж от Пловдив, който работи там.

„ Към сегашния миг няма съображение за суматоха. Следим обстановката, а последните случаи са единични, като изключим събирането в Перущица, от където към момента има позитивни проби на контактни лица на участвали, добави Каназирева.

По данни на РЗИ по общини записаните случаи са: Пловдив – 106, Карлово – 5, Кричим – 5, Хисар – 2, Родопи – 37, Стамболийски – 7, Калояново – 1, Перущица – 13, Раковски – 3, Марица – 2, Асеновград -2, Брезово – 1, Куклен – 1, Садово – 2.

Оздравелите пациенти са 95, а на домашно лекуване са 55.

От всички доказани случаи досега 21 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. Трима лекари са на домашно лекуване, две санитарки също, и единствено една санитарка е приета в болница.

Към момента са приети в болница 32 лица:

- УМБАЛ „ Св. Георги “ Пловдив – 25 (2 интубиран)
- МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – 5
- МБАЛ Асеновград – 1
- МБАЛ „ К. Попов “ – 1

Общият брой на сложени под карантина на територията на област Пловдив към 29.06.2020г. е 1164.

Във връзка с условията на Здравно министерство е основана организация на летище Пловдив за посрещане на два полета от Лондон. Екипи на РЗИ и Гранична полиция ще бъдат на място в понеделник и петък, с цел да посрещнат пасажерите и да им бъдат връчени наставления за 14 дневна карантина. Осигурена от ЦСМП е и спомагателна кола за спешна помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР