От 1 юли в дирекция „Социално подпомагане“ от област Враца

...
От 1 юли в дирекция „Социално подпомагане“ от област Враца
Коментари Харесай

Вижте откога започва подаването на молби за помощи за отопление във Враца

От 1 юли в дирекция „ Социално подкрепяне “ от област Враца ще започва приемът на заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление по Наредба РД-07-5/16.05.2008г., за отоплителен сезон 2021/2022г.
Със заповед на Министъра на труда и обществената политика ще бъдат избрани:
1. Корекционният коефициент по член 2, алинея 3 от Наредба №РД07-5/16.05.2008г. за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, с който се понижава размерът на пенсиите, избрани след 01.07.2008г.
2. Месечният размер на целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2021/2022г.
Право на целева помощ за отопление имат лицата и фамилиите, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или еднакъв от диференцирания приход за отопление и дават отговор на изискванията по член 10 и 11 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне (ППЗСП).
Основа за установяване на диференцирания приход за отопление, е базовият приход за отопление (БДО) и е еднакъв на двойния размер на избрания месечен обезпечен най-малък приход. Гарантираният най-малък приход, е в размер на 75 лева, т.е. БДО е в размер на 150 лева
Диференцираният приход за отопление (ДДО) се дефинира като произведение на БДО, в размер на 150 лева и закрепени коефициенти, заложени в член 2, алинея 5 от Наредба № РД-07-5/16.05.2008г., за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, и съответстващи на обществения статус на всяко настрана лице.
Целевата помощ за отопление се дава, както следва:
1. При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ - в пари на правоимащото лице или семейство.
2. При отопление с твърдо гориво:
- в пари на правоимащото лице или семейство;
- на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката - при категорично отразено в заявление-декларацията, предпочитание от страна на лицето или фамилията.
Правоимащите лица и фамилии, които се отопляват с твърдо гориво, показват заповедта, с която им е отпусната целева помощ в натура, на определен от тях търговец на твърдо гориво, в период не по-късно от 20 ноември на 2021г.
Търговците на твърдо гориво обезпечават снабдяването с твърдо гориво на правоимащите лица и фамилии, в период до 30 ноември на 2021г.
В случаите, при които е налице усложнение в снабдяването с твърдо гориво, шефът на дирекция "Социално подкрепяне " по изключение може да промени заповедта за разпределяне на целева помощ за отопление, като същата се изплаща в пари на лицата или фамилиите.
За предходния отоплителен сезон са издадени 14 093 бр. заповеди за разпределяне на целева помощ за отопление, в общ размер на 6 987 309.40 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР