От 1 юли тази година производителите на ток с инсталирана

...
От 1 юли тази година производителите на ток с инсталирана
Коментари Харесай

На първо четене: Производителите на ток да преминат към пазарна цена от 1 юли

От 1 юли тази година производителите на ток с конфигурирана мощ сред 1 и 4 Mw да преминат от преференциална към пазарна цена и контракт за компенсиране с награда. Не се планува временен интервал, в който публичният снабдител да изкупува на префернциална цена електрическата енергия и да я дава по-късно на борсата, за което да бъде обезщетен от фонда " Сигурност на електроенергийната система ".

Това реши Народното събрание като одобри на първо четене препоръчаните от ГЕРБ /Делян Добрев и Валентин Николов/ промени в Закона за енергетиката.

Централите, които влизат в обсега, следва до 30 юни т.г. да подпишат контракт за компенсиране с фонда, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според създателите на текстовете поправките ще обезпечат в допълнение количество електрическа енергия за повишение ликвидността на енергийната борса като по-голямата конкуренция ще докара до предлагането на по-голям брой артикули. Промените ще обиден 12 броя централи с високо дейно комбинирана произвеждане с обща мощ 27,5 Mw и 360 веи централи с мощ 723 Mw с годишно произвеждане на 1 500 000 мегаватчаса електрическа енергия, заключи Валентин Николов.

Предвижда се да бъде въведено конкурсно начало за приемане на преференциална цена или награда от всеки новоприсъединяващ се производител на сила посредством високоефективно комбинирано произвеждане.

Депутатите регламентираха и опцията за слагане на интелигентни измервателни системи и безвъзмезден достъп до данни в действително време, което би помогнало за по-добър енергиен мениджмънт за крайните клиенти и търговците на ток. Разходите за монтиране на устройствата ще са за сметка на клиента, а уредът остава благосъстоятелност на оператора.

Записани са и промени в пълномощията на КЕВР, с които от новия ценови интервал регулаторът ще дефинира планирана месечна разполагаемост като по този начин ще бъде дадена опция за по-коректно обмисляне на нужните количества, които да бъдат препоръчани на свободния пазар.

На опасенията на Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, че слагането на смарт устройствата ще натовари доста потребителите, Николов обясни, че те нямат наложителен темперамент. Всеки може да изиска да му се конфигурира такова устройство и се слага период на мрежовия оператор да подмени измервателния апарат, уточни той.

По думите му, с този закон продължава либерализирането на пазара, тъй като всички производители от 1 до 4 Mw ще излязат на българската борса и ще могат да се състезават с другите производители на ток.

Между първо и второ четене да отпаднат лобистките текстове, настоя Аталай. По думите му, либерализирането на пазара единствено с веитата сега няма да даде отражение на дефицита на сила през зимните интервали. Сега споделяме, че ще предоставим повече сила на борсата, само че слънцето не е тази сила през зимата, разясни той. Аталай изрази подозрения за интервенция извън, освен това не от:инистерството на енергетиката, при писането на някои от измененията. Търговците и индустриалците са удовлетворени, тъй като ще получават ток на по-ниска цена, само че не са удовлетворени производителите, нито тецовете, нито АЕЦ-Козлодуй. Декапитализирате тецовете и АЕЦ-а, добави той. Според него поражда въпросът дали е открит нужният за енергетиката баланс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР