От 1 юли ще започне да се прилага намалената ставка

...
От 1 юли ще започне да се прилага намалената ставка
Коментари Харесай

НАП ще публикува до дни указание за прилагането на 9% ДДС

От 1 юли ще стартира да се ползва понижената ставка на налог добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9 на 100 е краткотрайна и ще е в действие до 31 декември 2021 година, се показва в Закона за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).

До дни Национална агенция за приходите ще разгласява на уеб страницата си мнение за използването на променената ставка, споделиха от данъчната организация.

От смяната на Закона за Данък добавена стойност ще се възползват към този момент освен хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, включително електронни издания. Измененията обгръщат също и търговците на детски артикули – храни за бебета и дребни деца, пелени и сходни хигиенични продукти, които са изчерпателно изброени в новия Закон за Данък добавена стойност.

Данъчната ставка е понижена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които оферират храна и надлежно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните питиета, които те продават, остават на досегашния данъчен режим. Зоните за хранене в комерсиалните центрове също ще са с понижено Данък добавена стойност, като изискване за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за у дома. При кетъринга, когато доставката на храна на място е съпроводена от други услуги, като нареждане, доставка на съоръжение (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до у дома, остават на досегашния режим на облагане от 20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР