От 1 юли ще стартира социална мярка за заетост на

...
От 1 юли ще стартира социална мярка за заетост на
Коментари Харесай

От 1 юли стартира мярка за заетост на лица, ангажирани в автобусния транспорт

От 1 юли ще започва обществена мярка за претовареност на лица, ангажирани в публичния транспорт на пасажери в автобусния превоз - постоянен или инцидентен. Това сподели пред БНР министърът на превоза Росен Желязков и посочи, че мярката ще работи в началото 6 месеца и планува да е в размер на 40% от минималната работна заплата с включени осигуровки, което е към 290 лв. на човек.

Става въпрос за към 27 хиляди заети лица, добави Желязков и уточни: " На територията на България има към 1400 лицензирани превозвачи, тъй че помощта ще бъде опазване на претовареност, ориентирана към самите предприятия ". По думите на министъра, в случай че мярката се окаже сполучлива, ще се мисли за нейното модифициране и удължение.

Автобусният транспорт е най-засегнатият бранш от транспортния отрасъл от рецесията, акцентира Желязков: " Липсата на придвижване на хора и в страната, и в света оказа максимален удар върху превоза. Стоките, популярност Богу, се движеха в интервала на застоялост. На годишна база ще се види какви са вредите ".

Министър Желязков уточни, че спадът в транспорта на пасажери в БДЖ е осезателен. Близо 4 пъти са спаднали личните доходи на компанията. Държавата продължава подкрепя със дотации и финансови прехвърляния, посочи той.

Росен Желязков акцентира, че и товарооборотите на пристанищата също са били доста свити.

" Най-важното е да се възвърне доверието във опцията на страните да се оправят на интернационално равнище с последствията от пандемията ", разяснява той.

Следващата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия изискванията, при които ще се провеждат пътуванията и прекосяванията през граничните пунктове, заяви още министърът на превоза и посочи, че министър председателят Бойко Борисов ще има диалози с сътрудниците си от тези страни.

Желязков разяснява още и самолетните компании, летищата и РВД, които работят в система и в случай че един от тези детайли страда, това се отразява и на другите: " Най-вече пострадаха самолетните компании, които извършват чартърни полети, пренасящи най-вече туристи. Затова е планувано да се дотира от страната всяка заета седалка в българско транспортно чартърно средство с потенциал над 100 седящи места ".

Министър Желязков съобщи, че страната няма да компенсира загуби и посочи, че това никоя страна не може да си го разреши: " Това ще промени доста бизнес модели. Някои анализатори споделят, че понятието лоукост към този момент няма да съществува поради нуждата от доходи, които да подсигуряват оперативната работа на самолетните компании. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възвръща постепенно и то проведените транспорти, изключително чартърите. В този сегмент подпомагането би трябвало да бъде в посока привличането на туристи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР