От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата

...
От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата
Коментари Харесай

Без евтината нощна тарифа от 1 юли, токът поскъпва от лятото 


От 1 юли се отстранява евтината нощна цена и семействата ще заплащат тока по една цена. Това е една от измененията, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предизвестяват специалисти в енергетиката, оповестява „ 24 часа “.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че към този момент няма остатък на сила в тъмните часове на денонощието. Дори противоположното – през нощта търсенето се е нараснало. Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди доста години поради огромните блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй ”, тъй като не е имало прилагане на електрическата енергия им. Точно по тази причина е издигната и ПАВЕЦ “Чаира ”, с цел да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира ” в язовир “Белмекен ”, а по-късно да се създава сила, когато е нужна.

Тези времена обаче са в предишното, ПАВЕЦ “Чаира ” не работи заради повреда и в този момент към този момент се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня – от 12 до 17 ч, поради фотоволтаиците, чието произвеждане на електрическа енергия в последно време мъчно намира реализация. Експерти разясняват, че вместо нощна цена може да има други проекти – да вземем за пример според от потребяваната сила или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването ” на нощния ток от 1 юли се задава и повишаване, уверени са специалистите. Прогнозата им косвено удостовери и ръководителя на КЕВР Иван Иванов, който предложи да се вземат поради инфлацията и други фактори при установяване на новите цени. В момента, дружно с надбавката за доставяне и с цената за мрежови услуги на “Електрохолд продажби ”, цената за Западна България за семействата е 190 лева Електричеството на “Енерго – Про ” за източната част на страната до контакта коства 197,99 лева, а на юг, където доставчик е ЕВН, е 191,82 лева Средната с мрежовите услуги и без Данък добавена стойност за страната е 192,58 лева за мегаватчас. Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лв.

Само че специалистите плануват, че мрежовите услуги – за достъп и за транспорт, ще поевтинеят. Причината – цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разноските на ЕРП-ата за електрическата енергия, с която покриват софтуерните загуби по мрежата, понижават. Така повишаването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде сред 4 и 5%. Това прави последна цена 202 лева за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР