От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата

...
От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата
Коментари Харесай

Токът поскъпва от лятото, отпада и евтината нощна тарифа

От 1 юли се отстранява евтината нощна цена и семействата ще заплащат тока по една цена. Това е една от измененията, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предизвестяват специалисти в енергетиката, оповестява „ 24 часа “.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че към този момент няма остатък на сила в тъмните часове на денонощието. Дори противоположното - през нощта търсенето се е нараснало. Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди доста години поради огромните блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй ”, тъй като не е имало прилагане на електрическата енергия им. Точно по тази причина е издигната и ПАВЕЦ “Чаира ”, с цел да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира ” в язовир “Белмекен ”, а по-късно да се създава сила, когато е нужна.

Тези времена обаче са в предишното, ПАВЕЦ “Чаира ” не работи заради повреда и в този момент към този момент се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня - от 12 до 17 ч, поради фотоволтаиците, чието произвеждане на електрическа енергия в последно време мъчно намира реализация . Експерти разясняват, че вместо нощна цена може да има други проекти - да вземем за пример според от потребяваната сила или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването ” на нощния ток от 1 юли се задава и повишаване, уверени са специалистите. Прогнозата им косвено удостовери и ръководителя на КЕВР Иван Иванов, който предложи да се вземат поради инфлацията и други фактори при установяване на новите цени. В момента, дружно с надбавката за доставяне и с цената за мрежови услуги на “Електрохолд продажби ”, цената за Западна България за семействата е 190 лева Електричеството на “Енерго - Про ” за източната част на страната до контакта коства 197,99 лева, а на юг, където доставчик е ЕВН, е 191,82 лева Средната с мрежовите услуги и без Данък добавена стойност за страната е 192,58 лева за мегаватчас. Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лв.

Само че специалистите плануват, че мрежовите услуги - за достъп и за транспорт, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разноските на ЕРП-ата за електрическата енергия, с която покриват софтуерните загуби по мрежата, понижават. Така повишаването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде сред 4 и 5%. Това прави последна цена 202 лева за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

По мотив готвените законови промени още предишния август министър председателят Николай Денков успокои, че няма да се случат трагични поскъпвания, и предвижда, че нарастването ще е в границите на няколко %. Според измененията в Закона за енергетиката, с които се вкара либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 година базовата цена на тока за битовите консуматори ще се дефинира от Министерския съвет.

Основа за базовата цена е тази, която работи сега, поправена с инфлацията и растежа на приходите. Към нея се прибавя цената за доставяне. В момента КЕВР дефинира за контролирания пазар квоти за доставки от АЕЦ “Козлодуй ”, чиито цени са най-ниски, от двете американски централи - “Ей И Ес Гълъбово ” и “КонтурГлобал Марица-изток 3 ”, и от държавната Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”.

С измененията от 1 юли електроснабдителните сдружения на “Електрохолд ”, ЕВН и “Енерго-Про ” ще купуват електрическата енергия от борсата. НЕК няма да прави микса от сили на централите за бита. КЕВР ще споделя каква да е надценката, т.е. добавката за доставяне, която покрива разноските на сдруженията да купят тока от борсата и да го продадат на семействата.

Надценката има таван до 7% от базовата цена. А в случай че по някаква причина няма такава, не може да е по-голяма от тази в предходната година, поправена с инфлацията. В плана за разпоредба на КЕВР е записано, че базовата цена се приема с бюджета на страната или с стратегия на Министерския съвет.

Експерти споделят, че опцията да се приема с бюджета е включена, тъй като разликата сред цената на пазара и тази, избрана от държавното управление, се заплаща на електроснабдителните сдружения от фонд “Сигурност на електроенергийната система ”. А в бюджета би трябвало да е записано какви пари ще има в него. Всеки месец КЕВР ще дефинира и размера на компенсацията, която ще получат крайните доставчици - сдруженията на “Електрохолд ”, “Енерго-Про ” и ЕВН.

И тъй като всички семейства, а освен енергийно бедните, са предпазени и са на контролирания пазар на електрическата енергия до 2026 година, r за тях ще има обезщетения за разликата сред пазарната цена и избраната от държавното управление. Според депутати от енергийната комисия сумата за обезщетения на битовите консуматори е към 500 млн. лева на година. Тези пари също ще се заплащат от фонд “Сигурност на електроенергийната система ”. В четвъртък държавното управление одобри бюджета на фонда и записа доходи в него от 2,6 млн. лева за тази година. Най-големият дял се чака да бъде от продажба на квоти за излъчвания парникови газове - 2,023 милиарда лева

Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на НЕК, в това число и за минали регулаторни интервали. Ще бъдат плащани награди на топлофикациите, както и на зелени централи. Има подозрения обаче, че парите няма да стигнат, и че е допустимо да бъде върната таксата “задължения към обществото ”, която заплащат всички консуматори. От енергийната борса настояват, че са подготвени за либерализацияте и няма да има проблем с по-големите количества ток, които ще се оферират след отпадането на квотите за семействата.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР